Marihuana legalisatie leidt tot meer vergiftiging gevallen onder huisdieren, studie zegt

GUELPH, Ontario — Cannabis kan legaal zijn in sommige staten, maar deze producten zijn nog steeds een gevaar voor huisdieren, waarschuwt een nieuwe studie. Onderzoekers aan de Universiteit van Guelph hebben ontdekt dat het aantal gevallen van marihuana vergiftiging onder huisdieren in Noord-Amerika sterk stijgt in de nasleep van Canada die de drug in 2018 legaliseerde.

Huisdieren blootgesteld aan cannabis kunnen vergiftigingssymptomen ervaren die variëren van mild tot levensbedreigend. Het onderzoeksteam analyseerde 2021 onderzoeksgegevens van 251 dierenartsen in Canada en de Verenigde Staten, gericht op gevallen van cannabisvergiftiging in de afgelopen jaren.

Nadat Canada cannabis in 2018 gelegaliseerd had, ervoer het land een aanzienlijke piek in gevallen van cannabisvergiftiging. De gemeenschappelijke boosdoener was cannabis edibles buiten te laten waar huisdieren ze konden eten. Het blijft onduidelijk hoeveel van deze cannabisproducten bedoeld waren voor mensen versus medicinaal gebruik bij huisdieren. Hoewel de legalisering van cannabis de toename van het aantal gevallen zou kunnen verklaren, merken de auteurs van de studie op dat er ook een mogelijkheid is dat mensen gewoon meer gevallen rapporteren zonder angst voor juridische vergelding.

Huisdieren kunnen sterven door blootstelling aan cannabis

Honden waren de meest waarschijnlijke huisdieren die het slachtoffer werden van cannabisvergiftiging. Er waren ook een aantal gevallen waarbij katten, leguanen, fretten, kaketoes en zelfs paarden betrokken waren. De meeste gevallen waren goedaardig, met enkele waargenomen symptomen zoals urine-incontinentie, desoriëntatie en abnormaal trage hartslag. De meeste dieren werden poliklinisch gecontroleerd en bijna alle herstelden volledig.

Een klein aantal gevallen resulteerde in het sterven van het dier door blootstelling aan cannabis, hoewel de onderzoekers niet konden uitsluiten dat andere onderliggende aandoeningen bijdroegen aan hun dood. De onderzoekers stellen aanvullend cannabisonderzoek voor om de effecten van cannabis op dieren te helpen begrijpen.

“Dit is een belangrijk onderwerp om te bestuderen in het licht van de recente legalisering van cannabis in Canada en in meerdere staten. Om de mechanismen te begrijpen die ten grondslag liggen aan cannabis-geïnduceerde toxicose bij huisdieren, en om er behandelingen voor te ontwikkelen, moeten we eerst begrijpen hoe het eruit ziet; dit is wat we hadden gehoopt te bereiken met dit onderzoek, en geloven dat deze bevindingen ons zullen helpen om een betere grip te krijgen op dit onder-bestudeerde onderwerp,” schrijven de auteurs van de studie in een media-release.

De bevindingen verschijnen in het tijdschrift PLOS One.

Add Comment