Waarom zijn sommige tarantula ‘ s blauw of groen? Wetenschappers ontrafelen griezelig mysterie

SINGAPORE — Vergeet rood of roze, het blijkt dat blauw de kleur van liefde is. Tenminste voor tarantula ‘ s. Wetenschappers zijn al lang verbaasd over waarom tarantula ‘ s, een groep van nachtdieren spinnen altijd beschouwd als kleurenblind, vaak sport levendige groene of blauwe kleuren op hun lichaam. Nu, een nieuwe studie ontsluit een veelheid van antwoorden.

Onderzoekers van Yale-NUS College en Carnegie Mellon University onthullen overtuigend bewijs dat tarantula ‘ s zijn eigenlijk niet zo kleurenblind als eerder gedacht. Bovendien geloven onderzoekers dat de griezelige crawlers hun duidelijke blauwe markeringen gebruiken om potentiële partners aan te trekken en te communiceren. Groene kleuren, aan de andere kant, dient als een nuttig camouflage hulpmiddel.

Vrouwtje Avicularia sp Kwitara Tarantula
Foto van Julian Schultz op Unsplash

Om tot deze conclusies te komen analyseerde het onderzoeksteam een groep van opsins gevonden in tarantula ‘ s. Opsins zijn lichtgevoelige proteã nen algemeen gevonden in dierlijke ogen. Tot nu toe hadden wetenschappers aangenomen dat tarantula ‘ s, een voornamelijk nachtactieve spin, geen opsins in hun ogen hadden. Verrassend, echter, de auteurs vonden dat tarantula ‘ s hebben dezelfde hoeveelheid opsins als kan worden gevonden in de Pauwspin, een dag-actieve spin met kleur-visie.

Deze ontdekking suggereert dat tarantula ‘ s meer dan in staat zijn om hun eigen blauwe en groene markeringen te zien.

Tarantula ‘ s zijn altijd kleurrijk geweest

Dankzij een complex proces dat bekend staat als vergelijkende fylogenetische analyses, onderzoekers konden het uiterlijk van 110 miljoen jaar oude tarantula-voorouders reconstrueren en samenstellen. Ja hoor, zelfs toen waren tarantula ‘ s behoorlijk blauw. Bovendien heeft dit proces ook geholpen te bepalen dat de blauwe kleuring niet lijkt te zijn gekoppeld aan verdedigingsmechanismen of overlevings – /jachttactieken.

Dus, als tarantula ‘ s hun blauwe markeringen niet ontwikkelden om te helpen met overleven of jagen, denken onderzoekers dat de levendige kleur geassocieerd moet worden met paren. Ondertussen, groene markeringen alleen wortel geschoten in boom-wonende tarantula soorten, in wezen bevestigen dat het dient als een camouflage hulpmiddel.

“Hoewel de precieze functie van blauwheid onduidelijk blijft, suggereren onze resultaten dat tarantula’ s Deze blauwe displays kunnen zien, dus partnerkeuze is een waarschijnlijke mogelijke verklaring. We hebben een impuls gegeven aan toekomstige projecten om een gedragselement op te nemen om deze hypothesen volledig te onderzoeken, en het is erg spannend om te overwegen hoe verdere studies zullen voortbouwen op onze resultaten,” zegt studieleider Dr.Saoirse Foley van CMU in een release.

Het onderzoeksteam toonde ook aan dat veel tarantula-soorten in de loop der jaren hun blauwe tekening verloren hebben. De meeste van deze soorten bevinden zich in Oceanië of Amerika. Ondertussen heeft een kleiner percentage van de soorten daadwerkelijk blauwe markeringen gekregen-deze soorten bevinden zich in de Europese, Aziatische en Afrikaanse regio ‘ s.

“Ons vinden dat blauwheid meerdere malen verloren is gegaan in de nieuwe wereld, terwijl het herwonnen is in de oude, is zeer intrigerend. Dit laat een aantal fascinerende wegen voor toekomstig onderzoek, wanneer wordt overwogen hoe de ecologische druk in de nieuwe en de oude werelden variëren, ” zegt studiecoauteur Dr.Vinod Kumar Saranathan. “Bijvoorbeeld, een hypothese zou verschillen in de lichtomgevingen van de habitats tussen de nieuwe en de oude wereld, die kunnen beïnvloeden hoe deze kleuren kunnen worden waargenomen, als ze inderdaad kunnen zijn, zoals onze resultaten suggereren.”

De studie is gepubliceerd in Werkzaamheden van de Royal Society B.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op 28 September 2020.

Add Comment