Huisdier katten zelden dwalen ver van huis, studie vindt

ÅS, Noorwegen — Heb je je ooit afgevraagd gewoon waar uw huisdier kat loopt af naar elke keer dat ze venture uit het huis? Volgens nieuw onderzoek van de Noorse Universiteit voor Life Sciences, helemaal niet ver. Wetenschappers gebruikten GPS-technologie om een groep van bijna 100 katten die in Oost-Noorwegen wonen te volgen, en de resultaten suggereren dat thuis is waar het hart is – zelfs voor katten!

“Het doel was om de bewegingen van een hele populatie katten in hetzelfde gebied in kaart te brengen”, zegt NMBU-professor Richard Bischof in een persbericht.

Alle voor deze studie geselecteerde katten leefden in een kleine buurt, waardoor onderzoekers een beter beeld konden krijgen van de activiteiten van veel katten binnen een beperkt gebied. Gemiddeld brachten de katten 79 procent van hun tijd buiten door binnen 50 meter van hun huis. Voor alle katten was de gemiddelde maximale afstand van huis gemeten 352 meter.

“Sommige mensen reisden relatief ver, soms enkele kilometers, maar dat waren de uitzonderingen”, zegt Prof. Bishof.

Dus wat kan de gemiddelde kattenbezitter leren van deze studie? De volgende keer dat u uw kat buiten laat, kunt u veilig wedden dat ze waarschijnlijk net om de hoek hangen of jagen.

“Voor zover we weten, heeft niemand ooit zoveel katten in een klein gebied gevolgd. Dit maakte het voor ons mogelijk om te laten zien hoe een huiskatpopulatie eruit ziet in tijd en ruimte”, legt Prof. Bischof uit. “We hebben de neiging om dierpopulaties te zien als een verzameling van individuen of een enkel Aantal. In plaats daarvan zie ik ze liever als oppervlakken die het landschap omhullen en interageren.”

Terwijl het gebruikelijk is voor eigenaren om hun katten te beschouwen als ” deel van de familie,” studie auteurs verklaren dat deze katachtigen zijn ook een deel van de grotere kattenpopulatie in het gebied, of de “catscape.”

“Het catscape is de gecombineerde intensiteit waarmee een gebied wordt gebruikt door alle katten die er wonen, en we konden er een kaart van maken met behulp van GPS-gegevens”, zegt Prof. Bischof.

De gegevens suggereren ook een hele hoop variatie in kattentendensen buiten. Met andere woorden, net als mensen, wat drijft de ene kat ‘ s boot misschien niet een ander behagen. “Dit is heel typisch,” merkt Bjarne O. Braastad, emeritus hoogleraar ethologie bij NMBU op. “Katten hebben verschillende persoonlijkheden, en de onderzoeksresultaten weerspiegelen dit: er is vaak grote variatie.”

Bovendien gelooft Prof. Braastad dat veel katten hun tijd buiten doorbrengen met ontspannen en rusten in hun eigen tuin of gazon meer dan wat dan ook. “Het is ook vermeldenswaard dat bijna alle katten werden gecastreerd,” voegt hij eraan toe. “Het zal natuurlijk een belangrijke rol spelen. Gecastreerde katten lopen minder snel rond.”

Katten hebben natuurlijk ook een grote impact op hun omgeving en ecosysteem. Onderzoekers leggen uit dat de manier waarop een kat zijn landschap gebruikt, de interactie met de omgeving sterk beïnvloedt.

“Een interessant onderwerp voor verder onderzoek is natuurlijk de effecten op de lokale fauna”, zegt projectmanager en professor Torbjørn Haugaasen. “We hebben niet de mogelijkheid gehad om het in deze projectperiode op te nemen, maar dat willen we in de toekomst ook van dichtbij bekijken.”

Onderzoekers geloven dat ze een gevoelige snaar geraakt hebben met hun werk. Sinds dit project openbaar werd, hebben inwoners van Noorwegen uit het hele land contact gezocht om hun eigen katten te laten volgen. “Mensen zijn natuurlijk erg benieuwd naar wat hun kat doet als hij op pad is. De belangstelling is echt hoog geweest”, besluit Haugaasen.

De studie is gepubliceerd in Wetenschappelijke Rapporten.

Add Comment