Waarom had de monsterlijke T. rex zulke kleine armen?

BERKELEY, Californië. — De Tyrannosaurus rex was misschien de meest gevreesde dinosaurus van zijn tijd, maar wat is er met die armen? Een 45-voet lange T. rex had misschien een enorme, vijf-voet lange schedel, maar zijn armen waren slechts een meter lang-het equivalent van een 1.80 meter lange mens met vijf-inch armen. Volgens een recente studie, wetenschappers geloven dat de reden dat de iconische T. rex had zo ‘ n korte armen was om hen te beschermen tijdens het voeden razernij op karkassen.

De laatste theorie is dat de armen van het roofdier kromp tot hun kleine formaat om toevallige of opzettelijke amputatie te voorkomen wanneer een roedel T. rexes neerdaalde op prooi met hun enorme hoofden en bot-verpletterende tanden.

Paleontoloog Kevin Padian, een professor in integratieve biologie aan de Universiteit van Californië, Berkeley, heeft nagedacht over de vraag of decennia. Hij richtte zijn studie op mogelijke voordelen van zulke kleine armen.

“Wat als meerdere volwassen tyrannosaurussen samenkwamen op een karkas? Je hebt een stel enorme schedels, met ongelooflijk krachtige kaken en tanden, die vlees en bot naast je neerscheuren. Wat als je vriend daar denkt dat je een beetje te dichtbij komt? Ze kunnen je weg te waarschuwen door het snijden van je arm, ” zegt hij in een verklaring. “Dus, het kan een voordeel zijn om de voorpoten te verminderen, omdat je ze toch niet gebruikt in predatie.

Zulke ernstige bijtwonden kunnen leiden tot infectie, bloedingen, shock en zelfs de dood voor de T. rex.

Padian, ook een curator van het UC Museum of Paleontology, zegt dat de voorouders van T. rex, waarvan sommige zelfs groter waren dan T. rex, lange armen hadden. Daarom moet er een reden zijn geweest dat ze zowel in omvang als in gezamenlijke mobiliteit werden verminderd.

“Alle ideeën die hierover naar voren zijn gebracht, zijn niet getest of onmogelijk omdat ze niet kunnen werken”, legt hij uit. “En geen van de hypothesen verklaart waarom de armen kleiner zouden worden. Het beste wat ze konden doen is uitleggen waarom ze de kleine omvang zouden behouden. En in elk geval zouden alle voorgestelde functies veel effectiever zijn geweest als de armen niet waren verminderd.”

De wetenschappers geven toe dat de theorie moeilijk te onderbouwen zal zijn.

Fossielen van T. rex
Een levensgrote cast van T. rex in het atrium van UC Berkeley ‘ s Valley Life Sciences Building laat zien hoe bijzonder kort de onderarmen van de dinosaurus waren, gezien het feit dat het schepsel het meest woeste roofdier van zijn tijd was. (Credit: Peg Skorpinski)

Toen de grote dinosaurusjager Barnum Brown in 1900 de eerste fossielen van de T. rex ontdekte, vond hij de armen te klein om deel uit te maken van het skelet. Zijn collega, Henry Fairfield Osborn, die T. rex beschreef en benoemde, veronderstelde dat de korte armen “pectoral claspers” zouden kunnen zijn — ledematen die het vrouwtje op zijn plaats houden tijdens de copulatie. Dit is vergelijkbaar met sommige haaien en roggen’ bekken claspers, die gemodificeerde vinnen zijn, maar Osborn leverde geen bewijs.

Maar Padian concludeert dat T. rex ‘ s armen te kort zijn om een andere T. rex heen te gaan, en zeker te zwak om enige controle uit te oefenen over een partner.

Eerder voorgestelde verklaringen voor de korte armen opgenomen zwaaien voor partner attractie of sociale signalering. Wetenschappers hebben ook gesuggereerd dat ze dienen als anker om T. rex te laten opstaan van de grond. Anderen geloven dat ze werden gebruikt voor het vasthouden van prooi, steken vijanden, en zelfs duwen over een slapende Triceratops ‘ s nachts.

Sommige paleontologen stellen zelfs voor dat de armen helemaal geen functie hadden.

“De armen zijn gewoon te kort. Ze kunnen elkaar niet aanraken, ze kunnen de mond niet bereiken en hun mobiliteit is zo beperkt dat ze niet ver kunnen strekken, vooruit of omhoog”, zegt Padian. “De enorme kop en nek staan ver voor hen en vormen zo’ n beetje het soort doodsmachine dat je in Jurassic Park zag.”

Het antwoord kwam tot de professor nadat andere paleontologen bewijs hadden opgegraven dat sommige tyrannosauriden in roedels joegen, niet alleen, zoals vaak wordt afgebeeld.

“Verschillende belangrijke groeve sites opgegraven in de afgelopen 20 jaar te behouden volwassen en juveniele tyrannosaurussen samen. We kunnen niet echt aannemen dat ze samen woonden of zelfs samen stierven. We weten alleen dat ze samen begraven zijn”, voegt Padian toe. “Maar als je meerdere sites met dezelfde dieren vindt, is dat een sterker signaal. En de mogelijkheid, die andere onderzoekers al naar voren hebben gebracht, is dat ze in groepen aan het jagen waren.”

Misschien, dacht hij, kromp de armen om uit de weg te gaan tijdens het roedel voeden. Tyrannosaurus rex jongen, in het bijzonder, zou verstandig zijn geweest om te wachten tot de grotere volwassenen klaar waren.

Twintig jaar geleden analyseerden twee paleontologen de armen … en veronderstelden dat T. rex met z ‘ n armen ongeveer 400 pond had kunnen drukken. Padian zegt dat het beest nog steeds niet dichtbij genoeg kon komen om iets op te pikken.

Hoewel niet overtuigend, krokodillen en Komodo draken dalen af in groepen, waardoor de kleinere stukjes voor hun jongen wanneer ze klaar zijn. Ze lijden echter vaak aan scheuringen.

“Bijtwonden op de schedel en andere delen van het skelet zijn bekend bij tyrannosaurussen en andere vleesetende dinosaurussen. Als er minder bijtsporen werden gevonden op de gereduceerde ledematen, zou het een teken kunnen zijn dat de reductie werkte”, zegt Padian. “Voor mij is deze studie van wat de armen deden interessant vanwege hoe we verhalen vertellen in de wetenschap en wat kwalificeert als een verklaring. We vertellen veel van dit soort verhalen over mogelijke functies van T. rex omdat het een interessant probleem is. Maar kijken we echt op de juiste manier naar het probleem?”

De studie wordt gepubliceerd in het tijdschrift Acta Palaeontologia Polonica.

South West News Service schrijver Jim Leffman droeg bij aan dit rapport.

Add Comment