Nieuwe soort duizendpoot vernoemd naar popzanger Taylor Swift

BLACKSBURG, Va. — Muziek superster Taylor Swift heeft een nieuwe fan — een die is een inch lang en heeft tientallen benen! “Swifties” van Virginia Tech hebben een nieuwe soort duizendpoot genoemd ter ere van de zanger.

Een groep wetenschappers noemde het insect naar haar omdat de hoofdauteur van de studie een fan is van Taylor Swift.

“Haar muziek hielp me door de hoogte-en dieptepunten van de graduate school, dus een nieuwe duizendpoot naar haar vernoemen is mijn manier om te bedanken”, zegt Derek Hennen, PhD, in een media-release.

Swiftae onder vele nieuwe Amerikaanse wantsen ontdekt

De Nannaria swiftae is een twisted-claw duizendpoot die is een van de 16 andere nieuwe soorten ontdekt uit de Appalachen bergen van de Verenigde Staten. In tegenstelling tot Taylors gouden lokken hebben de duizendpoten glanzende karamelbruine tot zwarte lichamen met witte, rode of oranje vlekken en witte poten. Deze ongewervelde dieren zijn ontbinders, wat betekent dat ze bladvuil afbreken en voedingsstoffen afgeven in hun omgeving. Gevonden op de bosbodem, is deze soort moeilijk te vinden omdat ze vaak onder de grond zitten en volledig verborgen blijven.

Het team zocht en verzamelde nieuwe exemplaren van miljoenpoten in 17 staten in het oosten van de Verenigde Staten voor meerdere jaren. Ze snuffelden door bladafval, rotsen en boomstammen om soorten te vinden en hun DNA te sequenceren om ze te beschrijven.

Hun zoektocht was niet tevergeefs. Ze verzamelden meer dan 1800 exemplaren en identificeerden 17 nieuwe soorten. Het team noemde ook een apart insect Nannaria marianae naar de vrouw van Dr Hennen. De nieuwe soort heeft een voorkeur voor bossen in de buurt van beken en leven meestal onder de grond. De duizendpoten variëren tussen de 18 en 38 mm lang. Mannetjes verschillen anatomisch van vrouwtjes omdat ze kleine, gedraaide en afgeplatte klauwen op hun voorpoten hebben.

We zullen moeten wachten en zien of de Grammy award winnaar besluit om haar nieuwste insect fan toe te voegen aan een toekomstig nummer.

De studie wordt gepubliceerd in het tijdschrift ZooKeys.

Add Comment