Je ochtendkoffie kan bedreigde soorten tot uitsterven drijven

SYDNEY, Australië — Uw ochtendkoffie kan uw dag opfleuren, maar een nieuwe studie beweert dat het ook dieren in ontwikkelingslanden kan uitroeien. Uit een nieuwe studie blijkt dat het drinken van koffie in Amerika en andere welvarende landen honderden bedreigde soorten in armere landen tot uitsterven kan drijven.

Het gebruik van producten en diensten uit de voedings -, drank-en landbouwindustrie is de “grootste drijfveer” van consumptiegedreven uitstervingsrisico, zegt een internationaal team. Volgens hun bevindingen maken de drie sectoren 39 procent uit van de wereldwijde uitstervingsrisico-voetafdruk, gevolgd door het verbruik van goederen en diensten uit de bouwsector (16%).

Het team, inclusief onderzoekers van de Universiteit van Sydney, heeft de impact van menselijke consumptie op het risico voor duizenden dieren gekwantificeerd vóór de 15e Conferentie van de partijen bij het Verdrag inzake biologische diversiteit (COP-15). Volgens het recente Ipbes-beoordelingsrapport (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) worden al ongeveer een miljoen soorten met uitsterven bedreigd.

Het nieuwe onderzoek, dat meer dan 5.000 soorten in 188 landen beslaat, toonde aan dat consumptie in Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië “in de eerste plaats het risico van uitsterven van soorten in andere landen drijft”. De soorten die het grootste risico lopen zijn de Nombre de Dios-kikker in Honduras en de Malagassische Reuzenspringrat in Madagaskar, volgens de bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Wetenschappelijke Verslagen.

Nombre de Dios Beamside kikker
De VS drijft 24 procent van de uitstervingsrisico-voetafdruk van de Nombre de Dios-kikker (Craugastor fecundus), een ernstig bedreigde kikker die in Honduras wordt gevonden.

Biodiversiteitscrisis in je Beker?

Het onderzoeksteam vergeleek de “biodiversiteitscrisis” met klimaatverandering, zij het met minder publiciteit.

“Deze crises doen zich parallel voor”, zegt onderzoeksleider Amanda Irwin in een universiteitsuitgave.

“De komende COP-15 zal hopelijk het profiel van de andere door mensen aangestuurde natuurlijke crisis van onze generatie verhogen-onherstelbaar verlies aan biodiversiteit-en onze bevindingen kunnen waardevolle inzichten bieden in de rol die wereldwijde consumptie speelt als een van de drijvende krachten achter dit verlies.”

Uit de studie bleek dat consumptie in 76 landen in de eerste plaats het risico van uitsterven in andere landen veroorzaakt. In 16 landen, geconcentreerd in Afrika, is deze uitstervingsrisico voetafdruk voornamelijk te wijten aan offshore consumptie. In 96 landen – ongeveer de helft daarvan maakt deel uit van de studie – is binnenlandse consumptie de grootste drijvende kracht achter de voetafdruk van het uitstervenrisico, terwijl internationale handel 29,5 procent van de wereldwijde voetafdruk van het uitstervenrisico drijft.

“De complexiteit van de economische interacties in onze geglobaliseerde wereld betekent dat de aankoop van een koffie in Sydney kan bijdragen aan het verlies van biodiversiteit in Honduras. De keuzes die we elke dag maken hebben een impact op de natuur, zelfs als we die impact niet zien”, vervolgt Irwin.

“Alles wat we consumeren is afkomstig uit de natuurlijke wereld, met grondstoffen omgezet in afgewerkte producten door een groot aantal supply chain transacties. Deze transacties hebben vaak een directe impact op soorten.”

Malagassische Reus springende Rat in
Het uitstervingsrisico van de Malagassische Reuzenspringrat in Madagaskar wordt verhoogd door de koffieconsumptie in andere landen.

Internationale handel leidt tot wereldwijde uitsterving?

“Dit inzicht in hoe overwegend consumptiepatronen het biodiversiteitsverlies over de hele wereld beïnvloeden, is van cruciaal belang voor de lopende internationale onderhandelingen over de natuur, met inbegrip van de 15e Conferentie van de partijen bij het Verdrag inzake biologische diversiteit, die tot doel heeft het post-2020 global biodiversity framework later dit jaar af te ronden,” voegt coauteur Dr.Juha Siikamäki, chief economist van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) toe.

“De bevinding van deze studie dat ongeveer 30 procent van de wereldwijde uitstervingsrisico voetafdruk is ingebed in de internationale handel onderstreept de noodzaak om rekening te houden met de verantwoordelijkheden van de verschillende landen en alle actoren, inclusief de financiering van de instandhouding, niet alleen in de context van hun nationale grenzen, maar ook in de context van hun internationale impact.”

“De activiteiten die soorten in een bepaalde locatie bedreigen, worden vaak veroorzaakt door consumptiepatronen in afgelegen locaties, waardoor lokale interventies mogelijk onvoldoende zijn”, aldus coauteur Professor Arne Geschke van de onderzoeksgroep Integrated Sustainability Analysis van de Universiteit van Sydney.

“Passende maatregelen om het uitstervingsrisico aan te pakken in Madagaskar, bijvoorbeeld, waar 66 procent van de uitstervingsrisico-voetafdruk wordt geëxporteerd, moeten anders zijn dan die in Colombia, waar 93 procent van de uitstervingsrisico-voetafdruk wordt gegenereerd door binnenlandse consumptie.”

Het onderzoeksteam gebruikte gegevens die beschikbaar zijn in IUCN ‘ s “Red List” of Threatened Species en introduceerde een Species Threat Abatement and Restoration (nSTAR) metric als een maat voor het uitstervingsrisico. Vervolgens gebruikten ze de gemeenschappelijke methodologie voor het kwantificeren van koolstofvoetafdrukken om het uitstervingsrisico te koppelen aan mondiale consumptiepatronen. Het team berekende een uitstervingsrisico voetafdruk per soort, per economische sector, voor alle 188 landen.

South West News Service schrijver Stephen Beech bijgedragen aan dit rapport.

Add Comment