Insect levenscycli geschaad door heldere stadslichten, studie toont

OSAKA, Japan — Stedelijke lichten en warme stadstemperaturen houden insecten ‘ s nachts wakker, volgens een recente studie. Kunstlicht ‘ s nachts kan invloed hebben elke aspect van het leven van insecten, niet alleen lokken motten naar hun dood rond bollen, zeggen Japanse wetenschappers.

Ratten en padden kunnen gemakkelijker op insecten jagen en lampen kunnen ook de paringssignalen van vuurvliegjes verduisteren. Nieuw onderzoek naar een vleesvlieg heeft aangetoond dat veel insecten hun gedrag veranderen, afhankelijk van de lengte van de dag. fotoperiodisme. Verhoogd nachtlicht kan het fotoperiodisme van een insect zo ver doen gaan dat ze weigeren in te gaan op hun winterslaap.

Wetenschappers van de universiteiten van Osaka City en Setsunan deden experimenten binnen en buiten: in het lab bootsten ze heldere stedelijke tot donkere landelijke gebieden na en testten ze variërende temperaturen. Ze ontdekten dat het percentage vliegen dat de winterslaap binnenging, daalde naarmate de verlichting toenam en de temperatuur toenam van 15°C tot 20°C.

Tekenfilm met insecten
(Credit: Osaka City University)

In het veld mat het team een plek waar de maan te zien was aan een heldere hemel en een andere in een woonwijk met straatlantaarns. Het percentage vliegen dat overwintert op het platteland nam toe van ongeveer drie weken eerder dan hun stedelijke tegenhangers.

“De studie kijkt naar een soort vleesvlieg genaamd Sarcophaga similismaar de resultaten kunnen van toepassing zijn op alle diersoorten die afhankelijk zijn van voorspelbare omgevingssignalen voor biologische processen zoals groei, voortplantingsgedrag, slaap en migratie,” zegt Dr.Ayumu Mukai, van de Setsunan University in Japan, in een verklaring.

“Het herkennen van de omstandigheden urbanisatie brengt op insecten waar ze eigenlijk leven zou een grote stap voorwaarts in het verminderen van eventuele negatieve effecten,” voegde Professor Shin Goto, van Osaka City University, “toekomstige studies met een verscheidenheid van insectensoorten op verschillende locaties, in steden met verschillende klimatologische regio’ s zou verduidelijken welke niveaus van lichtvervuiling en stedelijke opwarming effect insecten seizoensgebonden aanpassing.”

De bevindingen worden gepubliceerd in het tijdschrift Royal Society Open Science.

South West News Service schrijver Joe Morgan bijgedragen aan dit rapport.

Add Comment