Gif van kegelslakken kan leiden tot sterke pijnstillers met minder risico op verslaving

GLASGOW, Schotland — Een giftige zeeslak zou de sleutel kunnen zijn tot het ontwikkelen van effectievere pijnstillers met minder risico op verslaving, hopen onderzoekers. Een team onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Glasgow wil meer te weten komen over het gif dat wordt geproduceerd door kegelslakken, roofdieren die worden aangetroffen in warme zeeën en oceanen over de hele wereld.

Dodelijk gif geproduceerd door kegelslakken heeft af en toe mensen gedood en er is geen anti-toxine beschikbaar, wat betekent dat er geen behandeling. Het slakkengif bevat chemicaliën genaamd conotoxinen – zeer krachtige neurotoxische peptiden die het gebruikt om zijn prooi te verlammen door delen van hun zenuwstelsel te blokkeren.

Gewijzigde peptides die op het GIF worden gebaseerd zouden de basis van toekomstige drugs kunnen vormen geschikt om pijnreceptoren in het menselijk lichaam veilig te blokkeren, wordt gehoopt. De onderzoekers hopen dat hun project ook kan bijdragen aan de ontwikkeling van de allereerste behandelingen voor conotoxinevergiftiging in de toekomst.

Experts in conotoxine chemie en eiwit biochemie van de universiteit werken samen met machine learning en kunstmatige intelligentie onderzoekers van de Universiteit van Southampton om beter te begrijpen hoe het gif van de kegelslak werkt om de menselijke spieren te beïnvloeden. Samen met collega ‘ s van het United Kingdom Defence Science and Technology Laboratory zullen zij onderzoeken hoe conotoxinepeptiden op moleculair niveau gestructureerd zijn.

Wetenschappers zullen op die kennis voortbouwen om nieuwe peptiden te synthetiseren die veelbelovend zijn voor interactie met een bepaald type receptoren in het menselijk zenuwstelsel dat bekend staat als nicotine acetylcholine receptorenornAChRs. Dan, met behulp van geavanceerde computer modellering technieken, zullen ze simulaties uitvoeren om hun effectiviteit in het binden met spierreceptoren te bepalen.

Dr Andrew Jamieson, van de School of Chemistry van de Universiteit, is de hoofdonderzoeker van het project. Hij zal leiden het onderzoek aan de universiteit nieuwe Mazumdar-Shaw Advanced Research Centre. “De kegelslak lijkt misschien een onwaarschijnlijk vooruitzicht op doorbraken in het ontdekken van geneesmiddelen, maar de conotoxinen die het produceert hebben veel intrigerende eigenschappen die al veelbelovend zijn in de geneeskunde,” legt hij uit in een verklaring. “Dit project brengt een aantal van de toonaangevende Britse onderzoekers uit een breed scala van disciplines samen om te leren over hoe conotoxinen werken. Dan zullen we kijken naar manieren waarop we nieuwe analogen kunnen ontwikkelen om te onderzoeken hoe effectief ze kunnen zijn als nieuwe medicijnen voor een reeks medische toepassingen.

“Het vermogen van deze nieuwe moleculen om te interageren met nicotine acetylcholine receptoren kan leiden tot nieuwe vormen spierverslappers voor anesthesie, of pijnstillers die net zo effectief zijn als opioïden, maar niet hetzelfde potentieel voor verslaving hebben,” vervolgt hij. “Het is een spannend project en we kijken ernaar uit om aan de slag te gaan.”

Het $ 2,5 miljoen (£1,9 miljoen) project wordt ondersteund door de financiering van de Defense Threat Reduction Agency, onderdeel van het Ministerie van Defensie van de Verenigde Staten.

Verslag van Sarah Ward, South West News Service

Add Comment