Plantenvoer voor huisdieren? Veganistisch dieet gezondste voor honden, studie suggereert

WINCHESTER, Verenigd Koninkrijk — Vergeet het geven van de hond een bot, huisdier honden zou veel gezonder vast te houden aan een veganistisch dieet, volgens een nieuwe studie.

De bevindingen van een onderzoek onder meer dan 2.500 hondenbezitters, die kijken naar het verband tussen hondendieet en hun welzijn, suggereren dat “gezond” veganistisch dieet gezonder en minder gevaarlijk kan zijn dan conventionele of rauw vleesgebaseerde diëten.

Onderzoekers zeggen dat veel factoren hondenbezitters kunnen beïnvloeden om onconventionele diëten voor hun huisdieren te kiezen, waaronder bezorgdheid over het milieu, de behandeling van dieren die als voedsel worden gebruikt en de gezondheid van hun huisdieren. Echter, studies van de gezondheidseffecten van conventionele pet diëten in vergelijking met onconventionele zijn beperkt tot nu toe.

Om de mogelijke gezondheidseffecten van verschillende hondendiëten te helpen verduidelijken, analyseerden Professor Andrew Knight en zijn collega ‘ s enquêtegegevens van bewakers van 2.536 honden die ofwel een conventioneel vlees, rauw vlees of veganistisch dieet kregen. Het onderzoek omvatte vragen over de gezondheid van de honden, waaronder het aantal veterinaire bezoeken, het gebruik van medicijnen, en specifieke hond gezondheidsproblemen.

Toch zijn honden op rauw vlees dieet gezonder?

Prof. Knight zegt dat de resultaten suggereren dat, over het algemeen, honden op conventionele diëten zijn minder gezond dan rauw vlees of veganistische diëten. Echter, honden op rauw vlees diëten bleken zelfs gezonder dan die op veganistische diëten. Ondanks deze bevindingen, onderzoekers zeggen dat er verschillende factoren die de conclusie dat rauw vlees diëten zijn zeker gezonder voorkomen. Bijvoorbeeld, honden in de studie over rauw vlees diëten waren aanzienlijk jonger dan honden op veganistische diëten, die zou kunnen helpen verklaren waarom ze leken gezonder over het algemeen.

Honden op rauw vlees diëten hadden ook minder kans om naar een dierenarts te gaan. Het team voegt eraan toe dat, hoewel dat een teken van een betere gezondheid zou kunnen zijn, eerder onderzoek wijst uit dat de eigenaren van honden op rauw vlees dieet minder geneigd zijn om veterinair advies in te winnen. Prof. Knight, een veterinair hoogleraar dierenwelzijn aan de Universiteit van Winchester, zegt dat verder onderzoek nodig is om te bevestigen of een rauw vlees of een veganistisch dieet leidt tot een betere gezondheid van de hond.

Het onderzoeksteam suggereert dat grootschalige studies van honden, onderhouden op verschillende diëten, die gebruik maken van gegevens zoals resultaten van veterinaire klinische onderzoeken en veterinaire medische geschiedenis, resultaten van grotere betrouwbaarheid zou kunnen opleveren.

Eerdere studies hebben verbanden gevonden tussen rauw vlees diëten voor honden en een verhoogd risico op pathogenen en voedingstekorten. In het licht van zowel de nieuwe als eerdere bevindingen, suggereren de onderzoekers dat een voedzaam gezond veganistisch dieet in feite de gezondste en minst gevaarlijke keuze voor honden kan zijn.

“Wij geloven dat onze studie van 2.536 honden is veruit de grootste studie gepubliceerd tot nu toe, het verkennen van de gezondheidsresultaten van honden gevoed veganistisch en vlees-gebaseerde diëten. Het analyseerde een reeks objectieve gegevens, evenals de meningen van de eigenaar en rapporteerde veterinaire beoordelingen van de gezondheid. Het onthulde dat de heathiest en minst gevaarlijke voedingskeuzes voor honden, vanuit voedingsoogpunt gezond veganistisch dieet zijn, ” concluderen de auteurs van de studie in een media-release.

De bevindingen verschijnen in het tijdschrift PLOS One.

South West News Service schrijver Stephen Beech bijgedragen aan dit rapport.

Add Comment