Zijn we vegetarisch geboren? Kinderen zien boerderijdieren minder vaak als voedsel

EXETER, Verenigd Koninkrijk — De moraal van het eten van cheeseburgers, steaks en alles daartussenin is een controversieel onderwerp. Velen onthouden zich volledig van vlees in hun dieet uit empathie voor dieren, terwijl anderen niets mis zien met een bezoek aan een steak house op een zaterdagavond. Nieuw onderzoek houdt rekening met leeftijd in het vlees-moraaldebat. Wetenschappers melden dat kinderen het eten van vlees over het algemeen als minder moreel aanvaardbaar beschouwen dan volwassenen.

De auteurs van de studie voegen toe dat deze bevindingen enige duidelijkheid verschaffen aan de reeds lang bestaande vraag of mensen van nature geboren zijn met de mentale processen die het eten van vlees rechtvaardigen. Deze studie suggereert dat we dat niet zijn. Hoewel dit zeker niet de eerste studie is om vleesveretende tendensen bij mensen te onderzoeken, merkt dit laatste project voor het eerst op dat dit “vleesveretende perspectief” zich meestal ontwikkelt tussen 11-jaar-oud en volwassenheid.

“Onze bevindingen suggereren dat we moeten overwegen hoe we praten met kinderen over de relatie van mensen met niet-menselijke dieren,” zegt lead studie auteur Luke McGuire van de Universiteit van Exeter in een media-release. “Kinderen zijn gemotiveerd om schade aan de natuurlijke wereld, inclusief dieren, te overwegen, en als zodanig zouden we kunnen overwegen om deze discussies over voedselbeslissingen vroeg in het leven te beginnen.”

Kinderen rangschikken geen dieren in de voedselketen

In totaal namen 479 mensen deel aan deze studie, die verschillende leeftijdsgroepen omvatte: kinderen (9-11 jaar), jongvolwassenen (18-21) en volwassenen (29-59). Meer specifiek richtte het onderzoek zich op de vraag of mensen de waarde van een dier meten op basis van zijn soort, en hoe ze denken dat ze dieren moeten behandelen.

Al met al waren kinderen veel minder geneigd om een “morele hiërarchie” tussen mens en dier te beschrijven en ook onwaarschijnlijk om boerderijdieren als voedsel te beschrijven. Ook, in vergelijking met volwassenen, adolescente deelnemers overgebracht dat mensen varkens veel beter moeten behandelen in het algemeen.

Ethische redenen zijn niet de enige factoren die meer mensen naar groener eten drijven. Steeds meer onderzoek blijft de schadelijke effecten van vleesproductie op de uitstoot van broeikasgassen documenteren. Studie auteurs zeggen dat het belangrijk is om te begrijpen wat mensen motiveert om vlees te eten als we ooit zinvol willen bezuinigen op vlees eten op een wereldwijde schaal.

“Zoals bij alle sociaalpsychologische processen is het de moeite waard om terug te kijken naar waar deze attitudes en cognities vandaan komen”, legt Dr.McGuire uit. “Het kritisch onderzoeken van onze relatie met dieren zou een primair doel moeten zijn om klimaatverandering aan te pakken en dat begint al in de kindertijd.”

Om eerlijk te zijn, verklaren de auteurs van de studie dat hun werk niet suggereert dat volwassenen wreed of onverschillig zijn tegenover alle boerderijdieren. Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen meer om landbouwhuisdieren geven dan de gemiddelde volwassene.

“Als tieners beginnen we meer kennis te hebben van de systemen in de wereld, evenals autonomie over zaken als dieet”, concludeert Dr.McGuire, ” het is fascinerend om te overwegen hoe deze twee elementen kunnen samenwerken om te leiden tot het volwassen denken dat we zien in onze studie.”

De studie is gepubliceerd in Sociaal-psychologische en Persoonlijkheidswetenschap.

Add Comment