Vissen kunnen rekenen? Wetenschappers laten zien dat ze kunnen worden getraind om toe te voegen, af te trekken

BONN, Duitsland — Blijkbaar is één plus één gelijk aan tu-na. Een nieuwe studie toont aan dat vissen in staat zijn om eenvoudige wiskundige problemen te doen, net als mensen!

Onderzoekers in Duitsland hebben ontdekt dat cichliden en pijlstaartroggen in staat zijn om kleine hoeveelheden te herkennen en te berekenen zonder ze echt te hoeven tellen — net als een persoon die naar hun wisselgeld op een tafel kijkt.

“We hebben de dieren getraind om eenvoudige toevoegingen en aftrekken uit te voeren”, vertelt Dr.Vera Schluessel van het Instituut voor zoölogie van de Universiteit van Bonn in een release. “Daarbij moesten ze een initiële waarde met één verhogen of verlagen.”

Hoewel sommigen vissen de “dunces of the animal kingdom” noemen vanwege hun geheugen — die slechts drie seconden kan duren — onthulde de nieuwe studie hun capaciteit voor complexe sommen, optellen en aftrekken van één tot vijf.

Hun numerieke vaardigheden waren vergelijkbaar met andere ongewervelde en gewervelde soorten en experts beginnen te vermoeden dat ze zo intelligent zijn als vogels en zoogdieren.

“Succesvolle vissen toonden vaardigheden ver boven het toeval niveau, vooral in de pijlstaartroggen. Nogmaals, dit roept de vraag op welke vaardigheden fish in staat zou kunnen zijn als de ‘juiste’ vraag wordt gesteld,” de onderzoekers schrijven in het tijdschrift Wetenschappelijke Verslagen.

vis
Pijlstaartroggen (links) en cichliden – kunnen eenvoudige toevoegingen en aftrekken uitvoeren in het getallenbereik tot 5. (©Foto: Prof. Dr. Vera Schlüssel / Universiteit van Bonn)

Kleurgecodeerde wiskundige problemen

In experimenten trainde het team de dieren om de kleuren blauw en geel te herkennen als symbolen voor het optellen of aftrekken met een factor één. Acht van de vissen waren zoetwater pijlstaartroggen en de anderen waren een soort van cichlid bekend als zebra mbuna. Tijdens de experimenten betekende blauw ” één toevoegen “en geel ” één Aftrekken”.”

Studie auteurs toonden elke vis kaarten met vormen die een van beide kleuren in hun tank en vervolgens gepresenteerd hen met twee poorten. Ze bevatten tekens met verschillende aantallen vormen — waarvan er één het juiste wiskundige antwoord was. Bijvoorbeeld, als een vis drie blauwe vormen zag, zouden ze er één op drie toevoegen en door een poort zwemmen met vier vormen — een voedselbeloning krijgen voor het correct beantwoorden.

Zes Zebra mbuna en drie pijlstaartroggen leerden blauw consequent te associëren met optellen en geel met Aftrekken. Gemiddeld, Het kostte de zebra mbuna 28 sessies om erachter te komen de wiskundige problemen en 68 sessies voor de pijlstaartroggen. Over het algemeen presteerden ze goed, hoewel toevoeging makkelijker te leren was.

Over het geheel genomen varieerde het succes van de zebra-mbuna: de vissen beantwoordden 296 van de 381 (78%) tests correct. Ondertussen beantwoordden pijlstaartroggen 169 van de 180 (94%). Voor de Aftrekken test, Zebra mbuna beantwoord 264 van de 381 (69%) correct, terwijl pijlstaartroggen 161 van de 180 (89%) rechts.

“Over het algemeen lijkt het waarschijnlijk dat vis, onafhankelijk van de vraag of er een directe biologische behoefte is of niet, complexe numerieke taken kan oplossen,” schrijven de onderzoekers.

vis wiskundige kaarten
De dieren zwommen meestal naar de juiste oplossing na een succesvolle training.
(Met dank aan: Esther Schmidt)

Waar hebben vissen wiskunde voor nodig?

Het team merkt op dat hun bevindingen verrassend waren, omdat wiskundige vaardigheden geen duidelijk voordeel hebben voor beide soorten.

“Beide zijn opportunistische feeders niet jagers, die geen paring – of voortplanting gerelateerd gedrag vertrouwen op getallen (bijvoorbeeld het tellen van strepen of eieren),” studie auteurs verder. “Noch soorten nesten noch is er enige informatie beschikbaar over voorkeuren voor bepaalde grote sociale groepen.”

Er kunnen echter belangrijke ecologische voordelen zijn voor vissen die goed zijn in wiskunde, die wetenschappers nog niet hebben ontdekt.

“Rekenvaardigheden kunnen een van de vele cognitieve bijproducten zijn die nuttig kunnen zijn om individuele herkenning te verbeteren (Bijvoorbeeld door het gebruik van fenotypische kenmerken) of om veranderende omgevingsomstandigheden of sociale omstandigheden te detecteren,” legt het team uit. “Aangezien beide soorten leven in complexe habitats (rocky lake en koraalriffen omgevingen), een zekere mate van gedragsflexibiliteit is essentieel voor overleving.”

“Het bezit van een verbeterde cognitieve vaardigheid kan in sommige omgevingsomstandigheden voordelig zijn, maar het niet bezitten ervan kan ook niet noodzakelijk een nadeel zijn.”

South West News Service schrijver Mark Waghorn bijgedragen aan dit rapport.

Add Comment