Huisdieren kunnen passeren antibioticaresistente bacteriën, schadelijke genen voor hun eigenaren

Lissabon, Portugal — Ben je een huisdier eigenaar die het niet erg vindt om je harige vriend je gezicht te laten likken? Een nieuwe studie vindt u misschien wilt twee keer nadenken over het van nu af aan. Een internationaal team vond dat honden en katten kunnen passeren antibioticaresistente bacteriën aan hun eigenaren.

Het team uit Portugal en het Verenigd Koninkrijk voegt eraan toe dat huisdieren ook genen kunnen doorgeven die een cruciale rol spelen in bacteriële resistentie voor hun menselijke vrienden.

“Onze bevindingen bevestigen niet alleen het delen van antibioticaresistente bacteriën, maar ook van resistentiegenen tussen gezelschapsdieren en hun eigenaren in de Gemeenschap, en onderstrepen de noodzaak van continue lokale surveillanceprogramma’ s om het potentiële risico voor de menselijke gezondheid te identificeren, ” zegt Dr.Juliana Menezes van de Universiteit van Lissabon in een media-release.

Wat schuilt er in de darmen van een huisdier?

Wetenschappers blijven hun bezorgdheid uiten over de rol die dieren spelen als “potentiële reservoirs van antimicrobiële resistente bacteriën.”De onderzoekers wijzen erop dat E. coli-bacteriën veel voorkomen in de darmen van zowel mensen als hun huisdieren. Hoewel veel stammen onschadelijk zijn, kunnen sommige voedselvergiftiging en mogelijk fatale infecties veroorzaken.

Eerdere studies hebben gewaarschuwd voor de groeiende dreiging van infecties die nu zeer resistent zijn tegen antibiotica. Deze omvatten stammen met ESBL en AmpC-producerende Enterobacteriaceae (AmpC-E) en Carbapenemase-producerende Enterobacterales (CPE) — allen die resistent zijn tegen penicilline en cefalosporines.

In de nieuwe studie wilden onderzoekers uitzoeken of er enig bewijs is dat schadelijke bacteriestammen zich van de ene soort naar de andere verplaatsen — in het bijzonder van onze katten en honden naar mensen.

Huisdieren en eigenaren van huisdieren delen dezelfde ziektekiemen

Onderzoekers evalueerden de bacteriële samenstelling van zowel huisdieren als hun eigenaren die tussen 2018 en 2020 veterinaire ziekenhuizen in Portugal en het Verenigd Koninkrijk bezochten. Het team merkt op dat de studie alleen onderzocht mensen en huisdieren zonder bacteriële infecties of geschiedenis van het nemen van antibiotica over de voorafgaande drie maanden.

Ze verzamelden ontlastingsmonsters van 58 gezonde mensen, 40 honden en 18 katten in Portugal om de bacteriën in hun systemen te onderzoeken. Onderzoekers verzamelden ook monsters van nog eens 56 mensen en 45 honden in 42 huishoudens in het Verenigd Koninkrijk over een periode van vier maanden.

Over het geheel genomen, onderzoekers vonden 15 van de 103 huisdieren en 15 van de 114 eigenaren van gezelschapsdieren droegen ESBL/AmpC-producerende bacteriën. Uit deze groep hadden zes van de 15 katten en honden en vier mensen ten minste één multidrug-resistente bacteriestam in hun darmen.

In vier Portugese huishoudens vond het team ook dezelfde ESBL / pampc resistentiegenen van huisdieren in hun eigenaren. In één van deze huizen, vonden de onderzoekers meerdere exemplaren van bacteriestammen die tussen huisdieren en mensen over de periode van vier maanden worden gedeeld. Bovendien ontdekte het team overeenkomende E. coli stammen tussen huisdieren en ontlasting monsters van hun eigenaren in twee huishoudens.

“Soms worden de bacteriën niet gedeeld, maar hun resistentiegenen wel,” legt Dr. Menezes uit. “Deze genen worden gevonden in mobiele stukjes DNA, wat betekent dat ze kunnen worden overgedragen tussen verschillende bacteriële populaties in dier en mens.”

‘De grootste bedreigingen voor de volksgezondheid’

“Nog voor de covid-19-Pandemie was antibioticaresistentie een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid, omdat het aandoeningen als longontsteking, sepsis, urinewegen en wondinfecties onbehandelbaar kan maken. Hoewel het niveau van delen van de huishoudens die we hebben bestudeerd laag is, kunnen gezonde dragers bacteriën in hun omgeving voor maanden werpen, en ze kunnen een bron van infectie zijn voor andere, meer kwetsbare mensen en dieren zoals ouderen en zwangere vrouwen. Onze bevindingen versterken de noodzaak voor mensen om goede hygiëne te oefenen rond hun huisdieren en om het gebruik van onnodige antibiotica bij gezelschapsdieren en mensen te verminderen,” vervolgt Dr.Menezes.

Het team merkt op dat hun studie alleen observationeel is en niet definitief kan bewijzen dat schadelijke bacteriën tussen huisdieren en huisdier ouders overgaan. Afgezien van huisdieren, eerdere studies tonen antibioticaresistente bacteriën is ook een grote zorg in ziekenhuizen, sportscholen, en zelfs wasmachines.

De onderzoekers presenteren hun bevindingen op het 2022 European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID).

Add Comment