Overgewicht honden sterven eerder, hebben ‘slechtere kwaliteit van leven’

LIVERPOOL, Engeland — Is je geliefde huisdier pooch een beetje mollig de laatste tijd? Het is misschien tijd om te bezuinigen op de traktaties. Hoewel het geen geheim is dat het dragen van extra gewicht de gezondheid van een mens op lange termijn kan beïnvloeden, blijkt uit een recente studie dat overgewicht honden hebben de neiging om kortere levens te leven, ook.

Onderzoekers van de Universiteit van Liverpool en Mars Petcare ‘ s WALTHAM Centre for Pet Nutrition waarschuwen dat honden met overgewicht een levensduur hebben van ongeveer twee en een half jaar korter dan honden die een ideaal gewicht behouden. Dat zou problemen kunnen spellen voor de 48% van de Amerikaanse huishoudens en 26% die ten minste één hond bezitten, gezien één op de drie honden in het land is overgewicht, zeggen experts. Om het nog erger te maken, veel eigenaren weten niet dat hun huisdier het aanbevolen gewicht overschrijdt voor zijn respectievelijke ras.

“Eigenaren zijn zich vaak niet bewust dat hun hond overgewicht heeft, en velen realiseren zich misschien niet de impact die het kan hebben op de gezondheid. Wat ze misschien niet weten is dat, als hun geliefde huisdier te zwaar is, ze meer kans hebben om te lijden aan andere problemen, zoals gewrichtsaandoeningen, ademhalingsproblemen en bepaalde soorten kanker, evenals het hebben van een slechtere kwaliteit van leven,” zegt studie coauteur Alex German, een professor in de kleine dierengeneeskunde aan de Universiteit van Liverpool, in een verklaring. “Deze gezondheids – en welzijnsproblemen kunnen van grote invloed zijn op Hoe lang ze leven.”

Honden met overgewicht leven tot 2,5 jaar minder dan anderen

Voor de studie, onderzoekers beoordeeld medische dossiers van meer dan 50.000 honden behandeld op 900 dierenklinieken voornamelijk in de VS ze beperkt hun monster tot 12 van de meest populaire rassen: Chihuahua, Pomeranian, Yorkshire Terrier, Shih Tzu, Amerikaanse Cocker Spaniel, Beagle, Teckel, Boxer, Pit Bull, Duitse Herder, Golden Retriever, en Labrador Retriever.

Ze vonden dat overgewicht honden over alle rassen in het algemeen leefden kortere levens, hoewel het effect was vooral erger afhankelijk van het ras. Op de lage kant van de schaal waren Duitse Herders, Golden Retrievers, en Labs, die de neiging om te leven ongeveer zes tot acht maanden minder als ze overgewicht. Omgekeerd, overgewicht Yorkies, Pomeranians, Beagles, en teckels leefden overal van twee jaar tot twee-en-een-half jaar minder.

De studie onderzocht de oorzaken achter honden overgewicht, maar de auteurs wijzen op een recent onderzoek dat 54% van de mensen altijd of vaak hun huisdier te voeden als ze smeken om het. Bovendien zegt 22% van de honden-en kattenbezitters dat ze hun huisdieren soms te veel voeren om ze tevreden te houden.

Geeft u uw huisdier genoeg beweging?

“Voor veel eigenaren is het geven van voedsel, met name smakelijke tafelresten en lekkernijen, de manier waarop we affectie voor onze huisdieren tonen. Als je voorzichtig bent met wat je je hond te eten geeft, kan dat een lange weg zijn om hem in goede conditie te houden en hem in staat te stellen nog vele jaren te leven”, zegt Duits. “Zorgwekkend is dat slechts één op de vijf eigenaren van huisdieren altijd meet hoeveel voedsel ze hun huisdier geven, met vier op de vijf (87%) altijd of vaak gewoon schatten van de hoeveelheid voedsel die ze denken dat hun huisdier nodig heeft bij elke portie.”

Naast het overwegen van de juiste voeding hoeveelheden voor huisdieren, deskundigen suggereren ervoor te zorgen eigenaren geven hun honden veel beweging. Het kan ook een goed idee om uw huisdieren regelmatig te wegen om bij te houden van eventuele schommelingen te houden.

De studie is gepubliceerd in de Journal of Veterinary Internal Medicine.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op 3 februari 2020.

Add Comment