‘Drunken monkey theory’ suggereert dat mensen de smaak van alcohol van primaten geërfd hebben

BERKELEY, Californië. — Het is misschien niet voor iedereen, maar veel mensen houden van de smaak van alcohol. Nu, een nieuwe studie suggereert dat mensen de smaak voor drank geërfd hebben van onze primaten voorouders miljoenen jaren geleden.

Oorspronkelijk bedacht de “drunken monkey” hypothese in 2014 door UC Berkeley bioloog Robert Dudley, de oorspronkelijke theorie suggereert apen ontdekt dat de geur van alcohol hen kan leiden tot Rijp, fermenteren, en voedzaam fruit.

Alcohol voor energie?

Zelfs als je je persoonlijk onthoudt van bier, whisky, en alles daartussenin, is er weinig ontkennen anderen nog steeds de evolutionaire smaak voor drank. Mensen drinken op feestdagen om te vieren, bij gelukkige gelegenheden om te onthouden, en tijdens slechte tijden om te vergeten. Deze laatste studie, door primatoloog Christina Campbell van de California State University, Northridge (CSUN), en haar afgestudeerde student Victoria Weaver, verzameld en geanalyseerd fruit gegeten en weggegooid door zwarthandige spinnen apen (Ateles geoffroyi) in Panama.

De alcoholconcentraties in de vruchten varieerden tussen één en twee volumeprocent. Deze percentages wijzen op een natuurlijk fermentatiebijproduct afkomstig van gisten die suiker eten in rijpende vruchten. Simpel gezegd, de apen consumeerden alcohol. Bovendien, urinemonsters van diezelfde vrij rondzwervende apen onthulden secundaire metabolieten van alcohol. Deze bevinding in het bijzonder is van belang, zeggen onderzoekers, omdat het suggereert dat de alcohol niet alleen door de lichamen van de apen ging – ze gebruikten het voor energie.

“Voor het eerst hebben we zonder enige twijfel kunnen aantonen dat wilde primaten, zonder menselijke tussenkomst, fruithoudende ethanol consumeren”, zegt Campbell, een CuSn hoogleraar antropologie die in 2000 haar Ph.D. in antropologie behaalde aan Berkeley, in een universiteitsuitgave.

“Dit is slechts een studie, en er moet nog meer gedaan worden, maar het lijkt erop dat er een waarheid kan zijn in die ‘dronken aap’ hypothese — dat de neiging van mensen om alcohol te consumeren voortkomt uit een diepgewortelde affiniteit van fruitetende (fruitetende) primaten voor natuurlijk voorkomende ethanol in rijp fruit.”

Drinken voor de calorieën?

Prof. Dudley ‘ s boek, gepubliceerd acht jaar geleden, zegt dat sommige vruchten gegeten door primaten bevatten maar liefst zeven procent alcohol. In die tijd had Dudley echter geen feitelijke gegevens om zijn idee te ondersteunen dat apen of apen bij voorkeur gefermenteerde vruchten zoeken en Eten. Hij had ook geen gegevens om de theorie te ondersteunen dat de primaten alcohol verteerden na het eten van de vrucht.

Voor dit nieuwste project werkte het team van CSUN samen met Prof. Dudley en UC Berkeley graduate student Aleksey Maro om het alcoholgehalte in de vruchten te analyseren.

“Het (de studie) is een directe test van de drunken monkey hypothese,” Dudley, UC Berkeley professor in integratieve biologie, voegt. “Deel Een, er zit ethanol in het voedsel dat ze eten, en ze eten veel fruit. Dan, deel twee, metaboliseren ze eigenlijk alcohol-secundaire metabolieten, ethylglucuronide en ethylsulfaat komen uit in de urine. Wat we niet weten is hoeveel ervan ze eten en wat de effecten zijn gedrags-en fysiologisch. Maar het is bevestigend.”

Het team deed het onderzoek op Barro Colorado Island in Panama. De rijpe, alcoholische vruchten (1-2%) die de apen aten waren een groot deel van hun dieet, en genomen uit de jobo boom, Spondias mombin. Het is vermeldenswaard dat mensen diezelfde vruchten eten. Inheemse bevolkingsgroepen in Midden-en Zuid-Amerika hebben de vrucht gebruikt om chichaal eeuwen een gefermenteerde alcoholische drank.

“De apen aten waarschijnlijk het fruit met ethanol voor de calorieën”, zegt Campbell. “Ze zouden meer calorieën krijgen van gefermenteerde vruchten dan van ongegiste vruchten. De hogere calorieën betekenen meer energie.”

Worden apen dronken van het eten van fruit?

Waarschijnlijk niet, volgens Prof. Dudley.

“Ze worden waarschijnlijk niet dronken, want hun darmen vullen zich voordat ze dronken worden,” legt hij uit. “Maar het levert een fysiologisch voordeel op. Misschien is er ook een antimicrobieel voordeel in het voedsel dat ze consumeren, of de activiteit van de gist en de microben kan het fruit voorspellen. Dat kun je niet uitsluiten.”

Bovendien voegt Campbell eraan toe dat de calorische voedingsbehoeften van apen de voedingsbeslissingen van onze vroege menselijke voorouders met betrekking tot fruit kunnen hebben beïnvloed.

“Menselijke voorouders kunnen ook bij voorkeur geselecteerde ethanol beladen fruit voor consumptie, gezien het feit dat het meer calorieën,” de onderzoeker commentaar. “Psychoactieve en hedonische effecten van ethanol kunnen ook resulteren in een verhoogde consumptie en calorische winst.”

Natuurlijk, vandaag kan men niet over een straat lopen zonder een kans om te drinken of alcohol te kopen. Terwijl het probleem van alcoholisme is niet weg elk moment snel, studie auteurs zijn hoopvol dat hun werk kan helpen de samenleving en individuen beter begrijpen van de allereerste wortels van alcoholmisbruik.

“Overmatige consumptie van alcohol, zoals bij diabetes en obesitas, kan dan conceptueel gezien worden als een ziekte van overmatige voeding”, concludeert Campbell.

De bevindingen verschijnen in het tijdschrift Royal Society Open Science.

Add Comment