Stinkende chemicaliën in poep van uw huisdier kan onthullen kanker veroorzakende gifstoffen op de loer in uw huis

“Onze bevindingen suggereren dat huisdieren in contact komen met aromatische amines die uit producten in hun huiselijke omgeving uitlekken.’

NEW YORK — Poep opruimen kan een stinkende baan zijn, en een nieuwe studie geeft eigenaren nog meer reden om hun neus te houden. Onderzoekers aan de Grossman School Of Medicine van de Universiteit van New York zeggen dat ze chemicaliën hebben gevonden in honden-en kattenuitwerpselen die wijzen op toxische blootstelling in hun eigen huizen. Bovendien waarschuwt de studie dat deze toxines waarschijnlijk afkomstig zijn van stoffen die ook kunnen leiden tot kanker in zowel huisdieren als mensen.

Onderzoekers zeggen dat chemische stoffen genaamd aromatische amines aanwezig zijn in alles, van tabaksrook tot kleurstoffen die worden gebruikt in cosmetica, textiel en kunststoffen. Uit de analyse van 140 honden en katten bleek dat tabaksrook niet de belangrijkste bron van blootstelling was, wat erop wijst dat huisdieren worden geconfronteerd met schadelijke chemicaliën uit alledaagse producten in de huizen van mensen. In totaal vond het team acht verschillende aromatische amines in Pet ontlasting monsters.

“Onze bevindingen suggereren dat huisdieren in contact komen met aromatische amines die uit producten in hun huishoudelijke omgeving lekken,” zegt onderzoek hoofdauteur Sridhar Chinthakindi, PhD, een postdoctorale fellow aan NYU Langone Health, in een media-release. “Aangezien deze stoffen zijn gebonden aan blaas, colorectale en andere vormen van kanker, kunnen onze resultaten helpen verklaren waarom zo veel honden en katten dergelijke ziekten ontwikkelen.”

Waar komen die chemicaliën vandaan?

Samen met indirecte blootstelling aan huishoudelijke chemicaliën, vond het team een gemeenschappelijke Vlooienbestrijding medicatie genaamd amitraz kan afbreken in een aromatische amine genaamd 2,6-dimethylaniline in het spijsverteringsstelsel van een huisdier. Deze chemische goed voor bijna 70 procent van de amines bij honden en 80 procent bij katten.

Eerdere studies hebben de gezondheidsrisico’ s van hormoonverstorende chemicaliën in huisdierenurine onderzocht, maar onderzoekers zeggen dat het nieuwe rapport de eerste is om te kijken naar de blootstelling van onze huisdieren aan aromatische amines in huis.

Om erachter te komen, verzamelde het team urinemonsters van 42 honden en 21 katten, en uitwerpselen monsters van 77 huisdieren. Alle dieren leefden in particuliere woningen, dierenasielen of dierenklinieken in Albany, New York.

De resultaten tonen aan dat katten een driedubbele concentratie aan aromatische aminen in hun urine hadden in vergelijking met honden. Onderzoekers leggen echter uit dat honden en katten verschillende metabolismes hebben die bijdragen aan het verschil. Specifiek, katten niet breken deze verbindingen naar beneden evenals honden.

Uit de studie bleek met name geen verschil in het gehalte aan aromatische amines tussen huisdieren in Huizen en huisdieren in dierenasielen of ziekenhuizen. Onderzoekers zeggen dat dit laat zien hoe vaak het is voor zowel huisdieren als mensen om in contact te komen met deze potentieel schadelijke toxines.

“Aangezien huisdieren kleiner en gevoeliger zijn voor toxines, dienen ze als uitstekende ‘Canarische eilanden in de kolenmijn’ voor het beoordelen van chemische risico ‘s voor de menselijke gezondheid,” zegt studie senior auteur Kurunthachalam Kannan, PhD, een professor in de afdeling kindergeneeskunde aan NYU Langone. “Als ze worden blootgesteld aan gifstoffen in onze huizen, dan kunnen we beter een kijkje nemen op onze eigen blootstelling.”

Ons risico op kanker verhogen?

Kannan, een professor aan NYU Langone ‘ s Center for Investigation of Environmental Hazards, merkt op dat het nog steeds onduidelijk is hoeveel van deze chemicaliën onze huisdieren kunnen verdragen voordat ze hun gezondheid gaan beïnvloeden.

Onderzoekers kijken nu naar het verband tussen blootstelling aan aromatische amine en het risico op blaas -, schildklier-en testikelkanker bij huisdieren.

Wat de mens betreft, hebben eerdere studies verbanden gevonden tussen uitspoeling van chemische stoffen uit gewone plastic en elektronische consumentenproducten en falende gezondheid. Dit omvat hogere risico ‘ s voor aandoeningen zoals diabetes, hart-en vaatziekten, en kanker.

De bevindingen verschijnen in het tijdschrift Milieu Internationaal.

Add Comment