Wanneer de tijden moeilijk worden, brulapen draaien om speeltijd om spanning te verlichten

CAMBRIDGE, Engeland — Een beetje lichtzinnigheid kan een lange weg gaan in moeilijke tijden, zelfs voor apen. Een nieuwe studie toont aan dat sommige apen spelen om spanning te verminderen en conflicten te voorkomen. In feite neemt de hoeveelheid speelsheid zelfs toe wanneer middelen schaars zijn, zeggen wetenschappers.

Onderzoekers die brulapen bestuderen, vinden dat de primaten meer spelen als ze samen moeten komen om te zoeken naar schaars voedsel. Het onderzoeksteam vond spel tussen Mexicaanse brulaap en goudbeklede brulapen groeit in lijn met de hoeveelheid tijd die ze besteden aan het foerageren naar fruit.

Ze keken naar zeven groepen van de howlers in de regenwouden van Mexico en Costa Rica om hun bevindingen te vormen. Ze vonden ook de hoeveelheid volwassen spelen is gekoppeld aan het aantal potentiële speelkameraadjes en neemt toe in lijn met de grootte van elke groep.

Brulapen hebben de neiging om bladeren te eten, en fruit is een zeer gewaardeerde traktatie die concurrentie tussen de wezens genereert. Ze hebben geen vaste sociale hiërarchie waarbinnen ze concurrentie en conflict kunnen navigeren, en ze verzorgen elkaar niet. Sommige primaten wenden zich vaak tot verzorging om spanning te verspreiden en groepscohesie op te bouwen.

In plaats daarvan, de onderzoekers geloven spelen speelt een belangrijke rol helpen de wezens relaties binnen hun sociale groep te reguleren en conflicten te voorkomen. Volwassenen besteden meer tijd aan het spelen met andere volwassenen, in plaats van jongeren, en volwassen vrouwen besteden meer tijd aan het spelen dan volwassen mannen.

‘Spelniveaus het hoogst wanneer brulapen zich voeden met fruit’

Het internationale team van onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Brazilië onderzocht hoe spel varieert met de leeftijd en keek naar de hoeveelheid tijd die volwassenen besteden aan het spelen met oudere volwassenen en jonge apen in hun groep.

Howler monkey spel gaat de dieren opknoping van hun staarten en het maken van gezichtsuitdrukkingen en signalen, zoals het schudden van hun hoofd. Spelen is zeer energie-intensief voor brulapen, waarvan het bladgebaseerde dieet betekent dat ze zich een luie levensstijl kunnen veroorloven.

“Ondanks het uiterlijk en onze eigen perceptie van wat spel betekent, is spel niet altijd geassocieerd met frivoliteit of onderwijs,” zegt studie coauteur Dr Jacob Dunn zei in een verklaring. “In plaats daarvan, we denken dat het vervult een belangrijke functie in brulaap samenleving door het verminderen van de spanning wanneer er concurrentie over schaarse middelen. We ontdekten dat het spelniveau op zijn hoogst is wanneer brulapen zich voeden met fruit – wat een waardevolle en verdedigbare bron is – en vrouwelijke volwassenen meer spelen dan mannen. Dit is opvallend, omdat vrouwen kwetsbaarder zouden zijn voor voedselconcurrentie dan mannen. Brulapen zijn een bijzonder energie-conservatieve soort, en we zouden hebben aangenomen dat vrouwtjes minder zouden hebben gespeeld, omdat ze ook worden beperkt door de energie-eisen van de voortplanting.”

Dr. Norberto Asensio: “een theorie voor het positieve effect van fruitconsumptie op spel is dat een fruitgebaseerd dieet de brulapen simpelweg meer energie geeft dan hun typische dieet van bladeren. Echter, als dit het geval was, hadden we moeten zien dat volwassenen meer spelen met alle leden van de groep tijdens het foerageren van fruit, in plaats van alleen met andere volwassenen. Omdat juvenielen geen bedreiging vormen of concurrentie bieden bij fruitbomen, geloven we dat spel onder volwassenen een mechanisme is om conflicten binnen de groep op te lossen, op dezelfde manier als het verzorgen door andere primaten.”

De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Gedrag Van Dieren.

South West News Service schrijver Gwyn Wright bijgedragen aan dit rapport.

Add Comment