Populaire mannelijke dolfijnen paren meer dan hun ‘uncool’ vrienden, studie vindt

ZÜRICH, Zwitserland — Voor dolfijnen op zoek naar paren, een nieuwe studie vindt het helpt om ” de coole jongen.”Onderzoekers van de Universiteit van Zürich zeggen dat mannelijke dolfijnen die meer “populair” zijn in hun sociale groepen meer nakomelingen produceren dan hun leeftijdsgenoten.

In tegenstelling tot andere soorten waar leeftijd of kracht de bepalende factor kan zijn waarin mannetjes kinderen krijgen, vond het team dat dolfijn sociale banden belangrijker zijn. Onderzoekers die mannelijke dolfijnen onderzoeken in Shark Bay, West-Australië zeggen dat deze zeezoogdieren in zeer complexe sociale groepen leven met andere mannetjes.

Groepen binnen groepen

Meer in het bijzonder leven de mannetjes in grote, stabiele “Allianties” waar ze langdurige banden vormen en met elkaar samenwerken. Binnen deze allianties vormen de mannetjes echter ook kleinere en minder stabiele groepen van twee of drie dolfijnen die lijken te paren met vrouwtjes. Deze kleine packs kijken er ook naar om vrouwelijke dolfijnen te stelen van andere allianties en helpen elkaar te verdedigen tegen soortgelijke aanvallen.

“Dit soort mannelijke samenwerking met het oog op de voortplanting is hoogst ongebruikelijk in het dierenrijk. Het is alleen waargenomen in een veel minder complexe vorm bij sommige andere primaten,” zegt Livia Gerber, een voormalige promovendus op de afdeling Antropologie van Zürich in een universitaire release.

Om erachter te komen of Populariteit een grotere factor is in reproductief succes dan andere kenmerken van dominantie, analyseerde het team 30 jaar aan gegevens over het gedrag van 85 mannelijke dolfijnen. Zij onderzochten ook genetische gegevens om vaderschapstests uit te voeren op meer dan 400 van hun nakomelingen.

Simpel gezegd, de resultaten laten zien dat de populaire mannen hebben al het geluk met de dames. Goed geïntegreerde (of populaire) mannetjes met sterke sociale banden met verschillende leden van de alliantie produceerden meer nakomelingen dan hun dolfijngenoten. Beide partnerstabiliteit binnen de kleinere groepen van twee of drie dolfijnen en de leeftijd van de zoogdieren speelden geen rol in het paringssucces.

Populair zijn kan dolfijnen zelfs gezonder houden

Uit eerdere studies is ook gebleken dat sterke sociale banden de levensduur van de dieren kunnen verbeteren, hun immuunrespons kunnen verhogen en hun overlevingskansen in het wild kunnen vergroten.

“Goed geïntegreerde mannen zouden beter in staat kunnen zijn om de voordelen van samenwerking te benutten en toegang te krijgen tot cruciale middelen zoals voedsel of partners. Ze kunnen ook beter bestand zijn tegen partnerverlies dan mensen met weinig, maar nauwere partners”, zegt Gerber.

“Onze studie toont voor het eerst aan dat sociale banden tussen mannelijke dolfijnen een positieve invloed hebben op hun reproductieve succes en daarom direct gekoppeld zijn aan fitness”, voegt senior auteur Michael Krützen toe. “Dit was eerder alleen waargenomen bij mannelijke chimpansees en enkele andere primaten. Onze studie breidt uit op eerdere bevindingen over landzoogdieren en levert overtuigend bewijs dat dergelijke zeer complexe, multi-level sociale systemen zich ook onafhankelijk ontwikkelden in de oceaan.”

De bevindingen verschijnen in het tijdschrift Huidige Biologie.

Add Comment