Eten van zeevruchten immoreel? Octopussen, inktvis, krabben hebben emoties en voelen pijn, studie zegt

TORONTO — Bereid je voor om je vooral schuldig te voelen de volgende keer dat je zeevruchten bestelt. Onderzoekers van York University beweren dat octopussen, krabben, kreeften, rivierkreeften en andere ongewervelde dieren inderdaad bewust zijn en pijn, woede, angst en geluk kunnen voelen. De overgrote meerderheid van de landen erkent ongewervelde dieren niet als bewust, maar het Verenigd Koninkrijk is al aan het nadenken over wijzigingen in zijn wetgeving inzake dierenwelzijn die dit zouden veranderen.

Eerdere studies hebben aangetoond dat octopussen zeer slimme en sociaal scherpe wezens zijn. Ze zijn zelfs in staat om puzzels te voltooien die sommige mensen zouden laten pauzeren en andere organismen kunnen herkennen waarmee ze eerder interactie hebben gehad. Als iedereen het erover eens is, zal de conclusie dat ongewervelde dieren emoties voelen vrijwel zeker morele implicaties hebben voor miljoenen als ze gaan zitten en beslissen wat ze gaan eten.

“Een London School of Economics (LSE) rapport in opdracht van de Britse regering gevonden is er sterk genoeg bewijs om te concluderen dat decapod schaaldieren en koppotigen weekdieren zijn gevoel,” zegt studie coauteur en filosoof Kristin Andrews, De York Research Chair in Animal Minds, in een universiteit release.

Professor Andrews schreef in samenwerking met Professor Frans de Waal, directeur van het Living Links Center van Emory University, dit laatste rapport over emoties en dieren. Het rapport bespreekt zowel de ethische als beleidsoverwegingen die zouden ontstaan als de wereld deze dieren bewust zou beschouwen.

De studie benadrukt dat tot nu toe de westerse cultuur grotendeels heeft verkondigd dat andere dieren geen emoties of pijn voelen.

“Het is een echte strijd geweest, zelfs om vissen en zoogdieren erkend te krijgen onder de welvaartswet als bewust. Dus, het is vrij cutting-edge wat lijkt te gebeuren in het Verenigd Koninkrijk met ongewervelden, ” Prof. Andrews merkt op.

Dieren vermijden pijn net als mensen

Het lijkt misschien moeilijk te geloven nu, maar tot de jaren 1980 waren er sommigen die theoretiseerden dat “pre-verbale menselijke baby ‘s” geen pijn voelden. Zelfs vandaag de dag geloven talloze mensen dat de meeste dieren, inclusief ongewervelde dieren, geen pijn ervaren en alleen onbewust reageren op negatieve prikkels.

Deze overtuigingen kunnen overheersend zijn en ingebakken in sommige culturen, maar onderzoekers zeggen dat ze niet gegrond zijn in de wetenschap. Onderzoek in de afgelopen decennia op zoogdieren, vissen, octopussen en krabben hebben allemaal dezelfde resultaten opgeleverd: dieren vermijden pijn en gevaarlijke situaties naar beste vermogen in een bepaalde situatie. Sommige dieren, zoals koeien, vertonen zelfs tekenen van empathie. Een moederkoe zal vaak van streek raken als haar kalf pijn heeft of problemen heeft.

Het team suggereert dat de westerse cultuur traag is geweest om het bewustzijn van ongewervelde dieren te accepteren als gevolg van alle ethische en morele vragen die het oproept. Het leven is zeker eenvoudiger als iemand krabkoekjes of calamari in een restaurant kan bestellen zonder zich schuldig te voelen. Het kan een ongemakkelijke waarheid zijn, maar de auteurs van de studie zeggen dat dieren echt emoties en pijn voelen, net als mensen. Ze zijn gewoon niet zo goed uitgerust om die gevoelens te vocaliseren of te beschrijven.

“Als we ons normale leven leiden, proberen we andere wezens geen kwaad te doen. Het gaat dus echt om de omscholing van de manier waarop we de wereld zien. Hoe andere dieren precies te behandelen blijft een open onderzoeksvraag”, legt Prof. Andrews uit. “We hebben op dit moment niet voldoende wetenschap om precies te weten wat de juiste behandeling van bepaalde soorten moet zijn. Om dat te bepalen, hebben we meer samenwerking nodig tussen wetenschappers en ethici.”

Zullen zeevruchten deel gaan uitmaken van’ onze soort’moreel landschap’?

Tot slot, Prof. Andrews gelooft dat er binnenkort een dag zal komen dat de mensheid zichzelf niet meer kan vertellen dat rivierkreeften, garnalen en andere ongewervelde dieren emotieloos en onkwetsbaar zijn voor pijn.

“Als ze niet langer kunnen worden beschouwd als immuun voor gevoelde pijn, zullen ongewervelde ervaringen deel moeten gaan uitmaken van het morele landschap van onze soort”, besluit ze. “Maar pijn is slechts een moreel relevante emotie. Ongewervelde dieren zoals octopussen kunnen andere emoties ervaren, zoals nieuwsgierigheid in exploratie, genegenheid voor individuen, of opwinding in afwachting van een toekomstige beloning.”

De studie wordt gepubliceerd in het tijdschrift Wetenschap.

Add Comment