Blow flies kan eindelijk een nuttig doel hebben – als chemische oorlogsvoering onderzoekers!

INDIANAPOLIS, Ind. — Vervelende vliegen hebben misschien eindelijk een reden gevonden om ze niet te slaan — ze kunnen het gebruik van chemische wapens detecteren! Een nieuwe studie vindt blaasvliegen zijn in staat om hun weg te proeven door een slagveld, op zoek naar sporen van chemische oorlogsvoering agenten en andere toxines.

Onderzoekers aan de School Of Science van Indiana University–Purdue University Indianapolis (IUPUI) vonden dat de insecten zich gedragen als chemische sensoren, letterlijk proeven van de omgevingen waar ze doorheen vliegen, en vervolgens opslaan van deze chemische monsters in hun darmen voor maximaal twee weken.

Vliegen kunnen bewijs vinden van oorlogsmisdaden

Hoewel internationale wetten het gebruik van chemische wapens verbieden, zeggen onderzoekers dat er bewijs is dat hun gebruik tijdens de recente Syrische burgeroorlog bewijst en veel mensen vrezen dat hetzelfde op een bepaald moment in Oekraïne kan gebeuren. Het team voegt eraan toe dat blaasvliegen een veiliger alternatief bieden voor het sturen van mensen naar gevaarlijke gebieden als onderzoekers op zoek zijn naar deze illegale wapens.

“Blow flies zijn alomtegenwoordig, en ze zijn zeer bedreven in het bemonsteren van de omgeving om ons heen,” zegt Christine Picard, een universitair hoofddocent in de biologie en directeur van het Forensic and Investigative Sciences Program op IUPUI, in een universitaire release. “Ze vliegen door de omgeving, proeven het, en die informatie wordt opgeslagen in hun ingewanden. Door middel van een reeks experimenten konden we kijken hoe verschillende omgevingsfactoren hun detectie van chemische wapensimulanten zouden beïnvloeden.”

Vliegen kunnen de gifstoffen opslaan voordat ze verdwijnen.

Onderzoekers voerden hun experimenten uit met chemische wapensimulanten. Hoewel ze dezelfde kenmerken hebben als echte chemische wapens en pesticiden, zijn ze niet giftig voor mensen. Het team merkt op dat pesticiden ook vergelijkbaar zijn met chemische oorlogsvoering agenten in termen van hun moleculaire gedrag.

“We gebruikten een massaspectrometer om te bepalen welke chemicaliën in de ingewanden van de blaasvliegen zaten”, zegt Nick Manicke, universitair hoofddocent chemie en chemische biologie en forensische en onderzoekswetenschappen. “We waren in staat om de chemische oorlogsvoering agent simulanten te detecteren, en ook een aantal van de dingen chemische stoffen worden afgebroken in zodra ze in het milieu. Als een vlieg een waterbron tegenkomt, met een chemisch middel gehydrolyseerd in het water, zouden we dat in de vlieg vinden.”

Een van de problemen bij het bewijzen van het gebruik van chemische wapens is dat ze niet lang in het milieu blijven hangen. Onderzoekers vonden echter dat de darmen van een vlieg deze sporen tot 14 dagen na de eerste blootstelling van het insect konden bewaren.

“Als een gebied te gevaarlijk is, te afgelegen of in een gebied met beperkte toegang-of als je alleen maar monsters heimelijk wilt verzamelen — dan moet je gewoon wat aas uitzetten en de vliegen zullen naar het aas komen,” legt Manicke uit. “We kunnen grote gebieden scannen door de vliegen in een val te lokken en te analyseren wat er in hun ingewanden zit.”

Ook het milieu schoonmaken?

Onderzoekers zeggen dat blaasvliegen ook milieuwetenschappers kunnen helpen begrijpen hoe verontreinigende stoffen zoals pesticiden de planeet beïnvloeden.

“Door de samenwerking tussen Dr. Manicke en Dr.Picard, waren we in staat om te werken aan een project met het potentieel om een directe impact te maken,” zegt coauteur en een Ph. D. student Sarah Dowling. “Het is verheugend om te weten dat het werk dat we gedurende dit project hebben gedaan de veiligheid van oorlogsstrijders en anderen die omgaan met chemicaliën in het milieu kan verbeteren.”

Het team zal nu hun bevindingen toepassen op een tweejarige studie gericht op de detectie van moleculen van “ongevoelige munitie.”Dit is een nieuw type explosief dat minder snel per ongeluk ontploft. Dit betekent echter ook dat ze meer chemische resten in het milieu deponeren.

De blaasvliegen gaan naar afgelegen en gevaarlijke gebieden, op zoek naar sporen van deze munitieverbindingen, terwijl wetenschappers hun impact van de lokale omgeving onderzoeken.

De studie wordt gepubliceerd in het tijdschrift Milieukunde en-technologie. Het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency financierde de studie.

Add Comment