‘Hondenjaren’ gewoon een mythe! Nieuwe formule laat ons zien hoe oud Fido echt is in menselijke jaren


SAN DIEGO, Calif. — Hoe oud is uw hond in mensenjaren? Het is een vrij gemakkelijke vraag om te beantwoorden, toch? Hondenbezitters houden zich meestal aan de eeuwenoude “vermenigvuldigen met 7” methode, maar een nieuwe studie zegt dat is gewoon een mythe. In plaats daarvan zeggen onderzoekers van de University Of California San Diego School Of Medicine dat ze een formule hebben die nauwkeuriger de leeftijd van je geliefde pooch meet.

Het blijkt dat de” één hondenjaar is gelijk aan zeven mensenjaren ” vuistregel gebrekkig is omdat honden niet zo snel ouder worden als mensen. De studie zegt dat hoektanden veel sneller verouderen als ze jong zijn, maar dan vertragen op ongeveer zeven jaar oud.

“Dit is logisch als je erover nadenkt — immers, een negen maanden oude hond kan puppies hebben, dus we wisten al dat de 1:7 verhouding was niet een nauwkeurige maat van de leeftijd,” zegt studieauteur Trey Ideker in een verklaring.

Epigenetische klok onthult de ‘menselijke’ leeftijd van een hond

De studie, gepubliceerd in Cell-Systemenkijk naar de epigenetische klok.”Die klok bepaalt de leeftijd van een cel op basis van chemische processen zoals methylering, die beïnvloedt of de genen van het lichaam in-of uitgeschakeld zijn.

Ideker zegt dat veranderingen in epigenetica geven wetenschappers aanwijzingen in hoe oud je genen zijn, net als de rimpels in het gezicht van een persoon. De onderzoekers voegen epigenetische studies zijn al gedaan met mensen en muizen, maar coauteur Tina Wang gesuggereerd proberen het proces op honden.

“We kijken altijd naar mensen, maar mensen zijn nogal saai”, legt Ideker uit. “Dus ze overtuigde me dat we honden ouder worden op een vergelijkende manier moeten bestuderen.”

De onderzoekers werkten samen met hondengenetica-experts om het bloed van 105 Labrador retrievers te onderzoeken. Hun werk heeft een nieuwe schaal gecreëerd die laat zien dat de genen van een eenjarige hond al dichter bij een 30-jarige mens staan. Als de veroudering van een hond begint te vertragen, een vier-jarige pup is vergelijkbaar met een 52-jarige persoon. Tegen de tijd dat een hond in hun tienerjaren is, zijn ze dichter bij een 70-jarige persoon in plaats van een 100-jarige zoals het oude systeem suggereert.

Het verouderingsproces goed bestrijden

De studie zegt dat het bijhouden van de leeftijd van honden (en mensen) met behulp van methylatie geeft wetenschappers een manier om echt te weten of de-veroudering producten daadwerkelijk werken.

“Hoe weet je of een product echt je leven zal verlengen zonder te wachten 40 jaar of zo?”vraagt Ideker. “Wat als je in plaats daarvan zou kunnen meten uw leeftijd-geassocieerde methylatie patronen voor, tijdens en na de interventie om te zien of het iets doet?”

Onderzoekers zeggen dat een nadeel van de resultaten is dat de studie alleen getest Labrador retrievers. Ideker en zijn team van plan om andere rassen te testen om te zien of hun nieuwe schaal voor “hond jaren” consistent blijft.

De studie voegt eraan toe dat sinds het bestuderen van epigenetica in het verleden accuraat is geweest voor zowel muizen als mensen, de resultaten voor honden moeten gelden voor elk ras van de beste vriend van de mens.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op 3 juli 2020.

Add Comment