De grootste vleesetende dinosaurus die ooit geleefd heeft, jaagde onder water!

CHICAGO, ziek. — Een nieuwe studie zegt dat de grootste vleesetende dinosaurus ooit onder water jaagde. Onderzoekers van het Field Museum in Chicago zeggen Spinosaurus kon tot 15 meter lang worden en 20 ton woog, waardoor de beroemde Tyrannosaurus klein werd.

Een analyse van de botten van het zeemonster vond dat het zich aanpaste aan een aquatische levensstijl. Hun botten waren dicht, net als die van de huidige pinguïns, nijlpaarden en alligators. Dit zorgde voor drijfvermogen, waardoor Spinosaurus en zijn neef Baryonyx om zichzelf onder te dompelen en prooi te doden.

Ondertussen, een andere nauw verwante dinosaurus genaamd Suchomimus hij had lichtere botten die het zwemmen moeilijker hadden gemaakt. Dus, studie auteurs zeggen dat het waarschijnlijk waadde als een reiger in plaats daarvan of meer tijd doorgebracht op het land zoals andere dinosaurussen.

Spinosaurus werd aangedreven door een vinachtige staart, die volgens de studie grote, glibberige vissen met vlijmscherpe tanden ving. Het leefde ongeveer 100 miljoen jaar geleden, zwervend door de moerassen van het huidige Noord-Afrika en behoorde tot de theropode dinosaurus groep — carnivoren waaronder T Rex.

Baryonyx
Baryonyx jacht. (Credit: Field Museum)

“Het fossielenbestand is lastig—onder spinosauriden zijn er slechts een handvol gedeeltelijke skeletten, en we hebben geen complete skeletten voor deze dinosaurussen,” zegt hoofdauteur Dr.Matteo Fabbri in een media-release.

“Andere studies hebben zich gericht op de interpretatie van anatomie, maar het is duidelijk dat als er zulke tegengestelde interpretaties zijn met betrekking tot dezelfde botten, dit al een duidelijk signaal is dat dit misschien niet de beste proxies voor ons zijn om de ecologie van uitgestorven dieren af te leiden.”

Niet elke zwemmer heeft vinnen en zwemvliezen nodig

Zeer dichte botten kunnen fungeren als een proxy voor aquatische adaptatie. Zelfs dieren die er duidelijk niet voor gevormd zijn – zoals het nijlpaard-hebben ze. Het kenmerk gaat vaak vooraf aan de evolutie van meer voor de hand liggende tekens, zoals vinnen of flippers. Het internationale team scande 380 botten van uitgestorven en levende dieren, variërend van zoogdieren, krokodillen en vogels tot mariene en vliegende reptielen.

De jachttechniek van Spinosaurus wordt al tientallen jaren besproken door paleontologen. Sommigen hebben voorgesteld dat het schepsel kon zwemmen, terwijl anderen beweren dat het alleen in staat was om te waden. Al het leven kwam oorspronkelijk uit het water. De meeste gewervelde landdieren bevatten leden die zijn teruggekeerd naar een aquatisch bestaan.

Zoogdieren zijn voornamelijk landbewoners, maar walvissen en zeehonden leven in de oceaan. Otters, tapirs en nijlpaarden zijn semi-aquatisch. Vogels hebben pinguïns en aalscholvers, terwijl reptielen alligators, krokodillen, zeeleguanen en zeeslangen hebben. Tot voor kort waren niet-vogel dinosaurussen de enige groep die geen bekende waterbewoners had.

Hoofdauteur Matteo Fabbri doet veldwerk. (Credit: Field Museum)

Dat veranderde in 2014, toen een nieuw Spinosaurus skelet werd beschreven door Dr. Nizar Ibrahim aan de Universiteit van Portsmouth. Het had ingetrokken neusgaten, korte achterpoten, peddel-achtige voeten, en een vin-achtige staart — met alle tekenen die wijzen op een aquatische levensstijl.

“Het idee voor ons onderzoek was, oké, het is duidelijk dat we de fossiele data op verschillende manieren kunnen interpreteren. Maar hoe zit het met de Algemene natuurwetten?”Zegt Dr. Fabbri. “Er zijn bepaalde wetten die van toepassing zijn op elk organisme op deze planeet. Een van deze wetten heeft betrekking op dichtheid en het vermogen om onder te dompelen in water.”

In het hele dierenrijk vertelt de botdichtheid of een individu onder het oppervlak kan zinken en zwemmen.

“Eerdere studies hebben aangetoond dat zoogdieren die zich aan water hebben aangepast dicht, compact bot in hun postcraniale skeletten hebben,” vervolgt de onderzoeker. “We dachten, oké, misschien is dit de proxy die we kunnen gebruiken om te bepalen of spinosauriden eigenlijk aquatisch waren.”

Botdichtheid bepaalt wie wel en wie niet zwemt

Onderzoekers stelden een dataset samen van dij-en rib-doorsneden van 250 land-en waterbewonende soorten. Ze werden vergeleken met fossielen van Spinosaurus, Baryonyx en Suchomimus.

“We moesten dit onderzoek in opeenvolgende stappen opsplitsen”, legt Fabbri uit. “De eerste was om te begrijpen of er eigenlijk een universele correlatie is tussen botdichtheid en ecologie. De tweede was om ecologische aanpassingen in uitgestorven taxa af te leiden.”

“We waren op zoek naar extreme diversiteit”, merkt Fabbri op. “We omvatten zeehonden, walvissen, olifanten, muizen, kolibries. We hebben dinosaurussen van verschillende grootte, uitgestorven zee reptielen zoals mosasaurs en plesiosaurs. We hebben dieren die enkele tonnen wegen, en dieren die maar een paar gram zijn. De verspreiding is erg groot.”

Spinosaurus dig
Simone Maganuco( Midden), Davide Bonadonna (rechts) en hoofdauteur Matteo Fabbri (links) organiseren ‘ s nachts fossielen. (Credit: Field Museum)

De menagerie onthulde een duidelijk verband tussen botdichtheid en foerageergedrag in het water. Dieren die voedsel vinden in water hebben bijna volledig vaste botten. Die van landbewoners lijken meer op donuts, met holle centra.

“Er is een zeer sterke correlatie, en het beste verklarende model dat we vonden was in de correlatie tussen botdichtheid en sub-waterig foerageren. Dit betekent dat alle dieren die het gedrag vertonen waar ze volledig ondergedompeld zijn, deze dichte botten hebben, en dat was het grote nieuws,” zegt Dr. Fabbri.

Dinosaurus gedrag ‘diverser dan we dachten’

Spinosaurus en Baryonyx hadden beide het soort dicht bot geassocieerd met volledige onderdompeling. Suchomimus had holle botten. Onderzoekers geloven dat het nog steeds leefde van water en vis At, zoals blijkt uit zijn krokodil-achtige snuit en conische tanden. Maar gebaseerd op de botdichtheid, zwom het niet.

Andere dinosaurussen, zoals de grote sauropoden met lange nek, hadden ook dichte botten, maar de onderzoekers denken ook niet dat ze zwommen.

“Zeer zware dieren zoals olifanten en neushoorns, en zoals de sauropode dinosaurussen, hebben zeer dichte ledematen botten, omdat er zoveel stress op de ledematen,” legt Fabbri. “Dat gezegd hebbende, de andere botten zijn vrij lichtgewicht. Daarom was het belangrijk voor ons om te kijken naar een verscheidenheid aan botten van elk van de dieren in de studie.”

De studie in het tijdschrift Natuur kon de deur openen om meer te ontdekken over hoe dinosaurussen leefden.

“Een van de grote verrassingen van deze studie was hoe zeldzaam onderwater foerageren was voor dinosaurussen, en dat zelfs onder spinosauriden hun gedrag veel diverser was dan we dachten,” besluit Fabbri.

South West News Service schrijver Mark Waghorn bijgedragen aan dit rapport.

Add Comment