Haaien slapen? Wetenschappers vinden roofdieren in de oceaan die een dutje doen met hun ogen open!

BURNABY, Brits-Columbia — Als je denkt dat woeste haaien altijd op jacht zijn naar voedsel, denk dan nog eens. Het blijkt dat deze roofdieren graag een dutje doen als er niets aan de hand is. Echter, onderzoekers zeggen dat sommige van deze haaien eigenlijk slapen met hun ogen wijd open!

De nieuwe studie onthult de eerste bewijzen dat haaien echt een pauze nemen van het opsporen van prooi en tijd doorbrengen met slapen of het sparen van energie. Vergelijkende slaapfysioloog Mike Kelly en een team van onderzoekers onderzochten de metabole en gedragssignalen van slaap onder Nieuw-Zeelandse tekenbordhaaien.

Na 5 minuten verveling gaan haaien slapen

De auteurs van de studie vonden dat de haaien een lagere stofwisseling hadden en in een “ligfiets lichaamshouding” gingen nadat zij meer dan vijf minuten inactief waren. Simpel gezegd, de haaien lagen op de oceaanbodem en gingen slapen.

Kelly en het team bestudeerden de haaien gedurende 24 uur per keer, waarbij ze hun stofwisseling en gedrag volgden tijdens het zwemmen, rusten en mogelijk slapen. Ze geloven dat hun bevindingen het idee ondersteunen dat haaien hun energie besparen door te slapen, net als andere soorten.

“De haaien toonden een dramatische daling van hun stofwisseling en een duidelijke posturale verandering na vijf minuten van inactiviteit, die een duidelijke scheiding tussen perioden van rustige waakzaamheid en slaap,” Kelly, van Simon Fraser University, zegt in een media-release.

Hoewel wetenschappers weten dat veel dieren slapen net als mensen, met inbegrip van andere vissoorten, Kelly merkt op dat de nieuwe studie levert het eerste bewijs dat elasmobranchs slapen ook. Dit is een visgroep die haaien en roggen omvat.

Slapen met één oog open!

Hoewel haaien kunnen slapen, zorgen ze ervoor dat hun diepzeeburen er niet achter komen. Studie-auteurs ontdekten dat de tekenbordhaai — of “tapijthaai” — in staat is om stil te blijven, rustend op de zeebodem, met hun ogen wijd open terwijl ze slapen!

Onderzoekers merken op dat niet elke haaiensoort dit vermogen zal hebben. Anderen moeten constant zwemmen om in leven te blijven.

Tapijt haai
Tapijthaai (foto: Paul Caiger)

Kelly bestudeerde eerder het gedrag van krokodillen voor zijn proefschrift aan de Australische La Trobe University. Uit dat onderzoek bleek dat krokodillen ook met één oog open slapen.

“Ik vind de beste manier om mijn pure terreur van deze wezens van de diepte te overwinnen is om van dichtbij en persoonlijk met hen,” Kelly voegt eraan toe. “Trouwens, beter om bij hen te zijn wanneer ze slapen dan wanneer ze klaar zijn om te voeden!”

Onderzoekers leren nu nog meer over haaien door de allereerste draadloze opnames van hersenactiviteit van zowel verdoofde als vrij bewegende haaien.

De bevindingen worden gepubliceerd in het tijdschrift Biology Letters.

Add Comment