Mieren kunnen kanker leren ‘ruiken’ bij patiënten

Parijs, Frankrijk — Mieren kunnen het antwoord zijn als het gaat om het creëren van een betaalbare test voor het diagnosticeren van kanker. Onderzoekers in Frankrijk zeggen dat ze met succes deze gewone insecten hebben getraind om kankercellen op te sporen. In laboratoriumexperimenten konden de kleine kankerscreeners het verschil zien tussen de geur van gezonde cellen en ziektecellen.

Kanker is een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd en het opsporen van kanker kan een moeilijk en duur proces zijn. Hoewel procedures zoals mammogrammen, MRI ‘ s en biopsieën gemeenschappelijk zijn, hebben wetenschappers ook andere methoden geprobeerd om kanker te screenen — met inbegrip van het gebruik van de kracht van geur.

Kankercellen hebben een unieke geur

Een team van het Franse Nationale Centrum voor wetenschappelijk onderzoek legt uit dat kankercellen het metabolisme van een patiënt veranderen. Dit proces produceert een uniek patroon van vluchtige organische stoffen — VOC’ s) – die ook hun eigen geuren hebben.

Met dat in gedachten hebben eerdere studies gekeken naar hoe goed honden deze kankerbiomarkers kunnen ruiken. Terwijl de beroemde ruikende kracht van de beste vriend van de mens hen een voor de hand liggende keuze voor de baan kan maken, merken de auteurs van de studie op dat het eigenlijk te lang duurt en te veel kost om een hond te trainen om kankercellen goed te ruiken. Daar komen de mieren bij kijken.

Het team ontdekte dat insecten, waaronder mieren, een verfijnde reukzin hebben en snel kunnen leren om kwaadaardige VOC ‘ s op te sporen. In experimenten met drie dozijn mieren testte het team het vermogen van de insecten om niet alleen kankercellen van gezonde te ruiken, maar ook de verschillen tussen twee verschillende vormen van kanker te vertellen.

“We laten zien dat individuele mieren slechts een paar trainingstests nodig hebben om de geur van menselijke kankercellen te leren, te onthouden en betrouwbaar te detecteren,” schrijven de auteurs van de studie in het tijdschrift iScience. “Onze bevindingen suggereren dat het gebruik van mieren als levende instrumenten om biomarkers van menselijke kanker te detecteren haalbaar is, snel, en minder omslachtig dan het gebruik van andere dieren.”

formica-mier
Formica fusca (Credit: © Paul Devienne, Laboratoire d ‘ethologie Expérimentale et Comparée at’ Université Sorbonne Paris Nord)

Er zijn tientallen verschillende kankergeuren

In het bijzonder onderzochten de auteurs van de studie het vermogen van de mieren om verschillende vormen van borstkanker te ontdekken, met inbegrip van de zeer agressieve triple-negatieve variëteit. In één test, leerden de mieren om het verschil tussen gezonde borstcellen en de kanker MCF-7 cellijn te vertellen. Tijdens een ander experiment, leerden de mieren om MCF-7 cellen in dezelfde petrischaal te vinden die MDA-MD-231 cellijnen bevatten — die een vorm van triple-negatieve borstkanker is.

Bij elke test bewogen de mieren zich naar de kankercellen die ze leerden te detecteren, zelfs als ze moesten kiezen tussen andere kankervariëteiten. In totaal vonden wetenschappers 25 VOC ‘ s die de mieren konden ruiken aan alle kankermonsters.

Het team noteert dat ze de Formica fusca soorten mieren voor hun onderzoek. Deze zwartgekleurde mieren komen veel voor in heel Europa, Zuid-Azië en Afrika. Ze zijn meer algemeen bekend onder namen als de zijdeachtige mier en de schemerige mier.

“De effectiviteit van deze methode moet nu worden beoordeeld met behulp van klinische proeven op een mens, maar deze eerste studie toont aan dat mieren hebben een hoog potentieel, zijn in staat om te leren zeer snel, tegen lagere kosten, en zijn efficiënt,” het team concludeert in een media-release.

Add Comment