Nieuw ontdekt fossiel kan de eerste vampierinktvis zijn geweest met 10 armen

NEW YORK — Volgens een team van Yale en het American Museum of Natural History hadden de oudste voorouders van hedendaagse octopussen en vampierpijpen een verbazingwekkende 10 armen in plaats van de gebruikelijke acht. Een trui aantrekken moet een nachtmerrie zijn geweest.

Bovendien duwt dit baanbrekende werk de hele bekende evolutionaire tijdlijn terug voor vampyropoden met nog eens 82 miljoen jaar. Onderzoekers schatten dat het opmerkelijk goed volgehouden vampierinktvis fossiel ruwweg 328 miljoen jaar oud is.

“Dit is de eerste en enige bekende vampyropod te bezitten 10 functionele aanhangsels,” zegt lead studie auteur Christopher Whalen, een postdoctorale onderzoeker in de afdeling paleontologie van het Museum en een National Science Foundation postdoctoral fellow in Yale ‘ s Department of Earth & Planetary Sciences, in een media-release.

Vampyropods zijn zachte koppotigen met meestal acht functionele armen naast een geïnternaliseerde chitineuze schelp-of vinsteunen. Door hun gebrek aan harde structuren, zijn er weinig fossielen van Vampyropoda. Hoewel dit onderzoek nieuw is, ontdekte een team het fossiel in Montana in 1988 en schonk het uiteindelijk aan het Royal Ontario Museum (ROM).

Studie coauteur Neil Landman, curator emeritus in de afdeling paleontologie van het Royal Ontario Museum was het de eerste die het fossiel identificeerde als een volledig nieuw geslacht en soort dat ongeveer 328 miljoen jaar teruggaat. Die tijdlijn maakt het fossiel de oudste bekende vampyropod, waardoor het hele fossielenbestand van de groep met nog eens 82 miljoen jaar wordt verlengd.

Prehistorische wapenwedloop

Het andere grote verhaal hier is de twee extra armen van het fossiel. Alle 10 armen, ongelooflijk, hebben zelfs hun zuigers intact na al die tijd. Dit lijkt eerdere wetenschappelijke schattingen te bevestigen dat de gemeenschappelijke voorouder van vampyropoden waarschijnlijk 10 armen had.

“De armtelling is een van de bepalende kenmerken die de 10-armige inktvislijn (Decabrachia) scheidt van de achtarmige inktvislijn (Vampyropoda). We hebben lang begrepen dat octopussen de acht armtelling bereiken door het elimineren van de twee filamenten van vampierinktvis, en dat deze filamenten rudimentaire armen zijn,” legt Whalen uit. “Echter, alle eerder gemelde fossiele vampyropoden die de aanhangsels behouden hebben slechts 8 armen, dus dit fossiel is misschien wel de eerste bevestiging van het idee dat alle koppotigen voorouderlijk bezat tien armen.”

In het bijzonder, twee van de cephalopode ‘ s armen lijken langer dan de andere, en de torpedo vorm van zijn lichaam is “doet denken aan de huidige inktvissen.”

De presidentiële inktvis

Onderzoekers noemden het fossiel Syllipsimopodi bideni — een verwijzing naar de Griekse woorden voor grijpstaart en voet, evenals President Joe Biden, die net zijn inauguratie had op het moment van de eerste indiening van de studie. Wetenschappers beschouwen het fossiel als de oudste koppotigen met zuignappen die de aanhangsels in staat stellen voorwerpen of prooien te grijpen en vast te houden, vandaar de verwijzingen naar de Griekse “syllipsimos” voor “prehensile” en “pódi” voor “voet”.

Syllipsimopodi kan hebben gevuld een niche meer vergelijkbaar met bestaande inktvissen, een midlevel water roofdier, ” Landman voegt. “Het is niet ondenkbaar, dat het zijn met zuignappen beladen armen zou hebben gebruikt, om kleine ammonoïden uit hun schelpen te wrikken, of dat het meer in de kust zou hebben gewandeld om op brachiopoden, tweekleppigen of andere gepelde zeedieren te jagen.”

Al met al, de geschatte leeftijd van het fossiel, fylogenetische positie, en kenmerken sterk suggereren dat de momenteel geaccepteerde argumenten met betrekking tot vampyropod oorsprong zijn uit door een opmerkelijke marge. Het onderzoeksteam stelt voor dat wetenschappers een geheel nieuw model ontwikkelen voor coleoïde (intern gepelde cephalopod) evolutie.

De studie wordt gepubliceerd in het tijdschrift Natuurcommunicatie.

Add Comment