Wetenschappers decoderen varkensgrunts om hun emoties te onthullen

Kopenhagen, Denemarken — Een team van Europese wetenschappers heeft met succes de emoties van een varken ontcijferd. Na het analyseren van meer dan 7.000 akoestische opnames van grunts van meer dan 400 varkens, onderzoekers zijn de eerste in de wereld om varkens grunts te decoderen in identificeerbare emoties herkenbaar over een breed scala van omstandigheden en levensfasen.

Geleid door wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen, ETH Zürich, en Frankrijk ‘ s National Research Institute for Agriculture, Food and Environment (Inrae), onderzoek auteurs zeggen dat deze bevindingen kunnen helpen bij het verbeteren van varkens en dierenwelzijn over de hele wereld.

Onderzoekers verzamelden de varkensgruntopnames over verschillende situaties bij varkens gedurende hun hele leven, van geboorte tot aan de dood. De opnames omvatten de reacties van de varkens op zowel positieve als negatieve gebeurtenissen. Met behulp van deze 7.000 opnames ontwikkelde het onderzoeksteam een speciaal algoritme dat in staat is om te decoderen of een specifiek varken positieve emoties (blij, opgewonden), negatieve emoties (bang, gestresst), of zelfs ergens daartussenin ervaart.

“Met deze studie laten we zien dat dierengeluiden veel inzicht geven in hun emoties. We bewijzen ook dat een algoritme kan worden gebruikt om de emoties van varkens te decoderen en te begrijpen, wat een belangrijke stap is in de richting van beter dierenwelzijn voor vee,” zegt study co-leader Associate Professor Elodie Briefer, van het departement Biologie van Kopenhagen, in een universiteitsversie.

Wat maakt een varken blij of verdrietig?

Wetenschappers namen deze geluiden op in zowel commerciële als experimentele situaties. Gebaseerd op het gedrag van elk varken tijdens het maken van de grunts, associeerde het team hen met een positieve of een negatieve emotie. Een positieve situatie zou bijvoorbeeld zijn wanneer biggen van hun moeder zuigen, of wanneer een varken zich herenigt met zijn familie. Negatieve situaties zijn gevechten, scheidingen, castratie en slachting.

In meer experimentele simulaties creëerden de auteurs van de studie tal van” mock scenario ‘ s ” voor de varkens, met elk ontworpen om meer genuanceerde, specifieke emoties op te roepen. Voorbeelden zijn een arena met speelgoed of misschien voedsel en een bijbehorende arena zonder enige stimulans. Vaak plaatsen onderzoekers nieuwe objecten voor de varkens om mee te interageren in de arena ‘ s. Het team hield alle grunts, telefoontjes, gedrag en hartslag van de varkens in de gaten tijdens deze oefening.

Vervolgens analyseerden ze de opnames in een poging om patronen in de geluiden te identificeren als functie van de emoties van de varkens. Als dat zo is, kunnen mensen dan positieve emoties onderscheiden van negatieve? Zoals eerder gemeld in eerdere studies, hogere frequentie geluiden (krijsen, schreeuwen) de neiging om meer optreden tijdens negatieve situaties. Ondertussen, lage frequentie oproepen zoals blaft en grunts zijn meer alomtegenwoordig, die zich voordoen in zowel positieve als negatieve situaties.

Hoe kan dit de boeren ten goede komen?

De bevindingen met betrekking tot de uiterste uiteinden van het emotionele spectrum (geluk en verdriet) zijn al opmerkelijk, maar studieauteurs zeggen dat ze vooral gefascineerd waren door wat ze ontdekten met betrekking tot meer subtiele, genuanceerde emoties. Verdere analyse van de geluidsbestanden bracht een ander patroon aan het licht dat nog gedetailleerder laat zien wat de varkens in verschillende situaties voelden.

“Er zijn duidelijke verschillen in pig calls als we kijken naar positieve en negatieve situaties. In de positieve situaties zijn de oproepen veel korter, met kleine fluctuaties in amplitude. Grunts, meer specifiek, beginnen hoog en geleidelijk lager in frequentie. Door een algoritme te trainen om deze geluiden te herkennen, kunnen we 92% van de oproepen naar de juiste emotie classificeren”, legt Prof.Briefer uit.

Onderzoek naar de emotionele toestand van dieren is een relatief nieuwe wetenschappelijke grens die pas in de afgelopen 20 jaar of zo is ontstaan. Tegenwoordig begint het echter algemeen geaccepteerd en begrepen te worden dat de geestelijke gezondheid van vee heel belangrijk is voor hun algehele welzijn. Boeren hebben echter nog steeds behoefte aan manieren om de emoties van dieren daadwerkelijk in de gaten te houden.

“We hebben het algoritme getraind om varkensgrunts te decoderen. Nu hebben we iemand nodig die het algoritme wil ontwikkelen tot een app die boeren kunnen gebruiken om het welzijn van hun dieren te verbeteren”, besluit Prof.Briefer.

De bevindingen verschijnen in het tijdschrift Wetenschappelijke Rapporten.

Add Comment