Spin opgenomen vangen, eten vleermuis op zolder! Experts waarschuwen voor invasieve ‘uitheemse’ soorten


GALWAY, Ierland — Zelfs in de natuur is groter niet altijd beter. Verbazingwekkend onderzoek heeft de eerste keer gedocumenteerd dat een nobele valse weduwe een vleermuis vangt en eet. Bovendien is de specifieke verscheidenheid van Pipistrelle-vleermuis gezien in het spinnenweb wordt beschouwd als een beschermde soort in het Verenigd Koninkrijk, het verstrekken van verder bewijs dat valse weduwspinnen invloed hebben op verschillende inheemse soorten populaties.

Dit is de eerste keer dat een lid van deze spin familie (Theridiidae) is geregistreerd het eten van een vleermuis overal op aarde, of gewervelde dieren in Groot-Brittannië voor die kwestie. Bovendien markeert deze studie ook de eerste keer dat er een soort valse weduwe spin is geregistreerd die op een zoogdier aast en eet.

NUI Galway Spin GIF onderzoek
Dr. Michel Dugon van het Venom Lab van de National University Of Ireland Galway. (Credit: NUI Galway)

Waar vond het grote feest van deze spin plaats? Wildlife artiest Ben Waddam ‘ s home in north Shropshire, Engeland. Twee dagen achter elkaar vond Mr Waddam vleermuizen die op zijn zolder woonden, gevangen in het spinnenweb. De eerste vleermuis was slechts een baby, en volledig geïmmobiliseerd als gevolg van zijn ledematen worden stevig vastgepind aan zijn romp door de zijde. De vleermuis was dood, verkleurd en verschrompeld door de spin die zich langzaam voedde met de resten.

De tweede vleermuis was een veel grotere volwassene, en uiteindelijk gered door de Heer Waddam voordat de spin kon beginnen te eten.

Nobele valse weduwspinnen vormen ernstige bedreiging

Volgens de Wildlife and Countryside Act van 1981 en de Conservation of habitat and Species Regulations aangenomen in 2017, zijn Pipistrelle vleermuizen een beschermde soort in Groot-Brittannië. En hoewel deze waarnemingen een zeldzaam, geïsoleerd incident lijken, is het niet de eerste keer dat nobele valse weduwspinnen veel grotere prooien vangen en opeten. Drie jaar geleden werd gemeld dat zo ‘ n spin een beschermde inheemse hagedis in Ierland at.

De nobele valse weduwe spin (Steatoda nobilis) afkomstig uit de Canarische Eilanden en Madeira. Tegenwoordig denken veel wetenschappers dat het een van de meest invasieve spinnensoorten ter wereld kan worden. Voor het eerst ontdekt in Engeland lang geleden in 1879, nobele valse weduwe spin aantallen zijn dramatisch toegenomen in de afgelopen decennia in het Verenigd Koninkrijk (Schotland, Wales) en Ierland. Buiten deze gebieden hebben deze spinnen zich ook vrijwel over de hele wereld verspreid, van Europa en Oost-Azië tot zowel Noord-Als Zuid-Amerika.

Close-up van valse weduwe spin in zijn web.
Close-up van valse weduwe spin in zijn web. (Met Dank Aan: Ben Waddams)

Met betrekking tot potentiële bedreigingen voor de mens, kan de ernst van een nobele valse weduwe spinnenbeet nogal variëren. Sommige beten produceren slechts milde symptomen, terwijl andere gevallen veel ernstiger zijn. Tot nu toe was er weinig bekend over de impact ervan op inheemse soorten.

‘Echt opmerkelijke soorten’

Ondertussen, in de afgelopen vijf jaar een team van wetenschappers onder leiding van Dr. Michel Dugon in NUI Galway ‘ s Ryan Institute zijn het analyseren van de soort in grote detail. Ze bestuderen de spin in een verscheidenheid van overwegingen met inbegrip van zijn gif, ecologie, typisch gedrag, en de gebruikelijke symptomen die bij dieren/mensen na envenomation worden gezien.

“We hebben gewerkt aan de nobele valse weduwe voor de afgelopen vijf jaar, en hebben veel geleerd over deze soort – maar, we zijn nog steeds verrast door zijn vermogen om zich aan te passen aan nieuwe omgevingen en maken het meeste van de beschikbare middelen. Het is echt een opmerkelijke soort.”Dr. Dugon, senior studie auteur en hoofd van het Venom Systems Lab, Ryan Institute, NUI Galway, legt uit in een verklaring.

“In meer exotische delen van de wereld, hebben wetenschappers het documenteren van dergelijke predatie gebeurtenissen door spinnen op kleine gewervelde dieren voor vele jaren, maar we beginnen pas te beseffen hoe vaak deze gebeurtenissen voorkomen. Nu deze vreemde soort goed ingeburgerd is in Ierland en Groot-Brittannië, zijn we getuige van dergelijke fascinerende gebeurtenissen op onze eigen stoep,” voegt lead study auteur Dr.John Dunbar, Irish Research Council Post-Doctoral fellow, Venom Systems Lab, Ryan Institute, NUI Galway.

Close-up van vleermuis gevangen in nobele valse weduwe spider ' s web.
Close-up van vleermuis gevangen in nobele valse weduwe spider ‘ s web. (Met Dank Aan: Ben Waddams)

“Zelfs andere, veel kleinere, soorten valse weduwen zijn bekend om slangen en hagedissen te vangen en te voeden. Deze studie toont nog een voorbeeld van de invasieve impact van de nobele valse weduwe spin op inheemse soorten. We weten dat ze veel competitiever zijn dan inheemse spinnen, en dit bevestigt hun impact op prooisoorten,” vervolgt hij.

Deze spinnen hebben een snelwerkend neurotoxisch gif dat lijkt op dat van echte zwarte weduwen. Dit gif kan de zoogdierspieren verlammen, waardoor de spinnen langzaam grote prooien (kleine zoogdieren en hagedissen) kunnen eten.

“Valse weduwspinnen hebben, net als de zwarte weduwspinnen van hun naaste verwanten, buitengewone technieken voor het vangen van prooien en opmerkelijk krachtig gif, waardoor ze met verrassend gemak kleine gewervelde prooien kunnen vangen die vele malen groter zijn dan de spin zelf,” besluit Aiste Vitkauskaite, onderzoeker bij het Venom Systems Lab, Ryan Institute, NUI Galway. “Alleen al in de laatste drie jaar hebben we twee gelegenheden gezien van de buitenaardse nobele valse weduwe die beschermde soorten gewervelde dieren in Ierland en Groot-Brittannië gevangen nam en voedde. Terwijl de Noble false widow zijn verspreidingsgebied blijft uitbreiden en populaties in Ierland en Groot-Brittannië blijft vergroten, moeten we verwachten dat we soortgelijke predatie-gebeurtenissen zullen waarnemen op kleine gewervelde dieren door deze spin, inclusief beschermde soorten.”

De studie is gepubliceerd in Ecosphere.

Add Comment