Kleurrijke, invasieve Joro spinnen zullen waarschijnlijk hun gouden web over de hele oostkust spinnen

ATHENS, Ga. — Gekenmerkt door gouden webben en levendige felgekleurde markeringen, is de Joro spider onmiskenbaar. Terwijl de Joro pas 10 jaar geleden (2013) in stateside arriveerde, heeft deze soort spin zich al verspreid over de staat Georgia en het zuidoosten. Nieuw onderzoek van de Universiteit van Georgia meldt dat deze spinnen klaar staan om de hele oostkust van de Verenigde Staten te bevolken.

Terwijl velen niet kunnen helpen, maar worden onrustig door de aanblik van een spin, studie auteurs eigenlijk beweren dat de verspreiding van de Joro is niet per se allemaal slecht. Voor zover wij mensen kunnen zien, heeft Joros niet zoveel effect op lokale ecosystemen en voedselketens.

Het doden van Joro spinnen ‘gewoon onnodig’

“Mensen moeten proberen om met hen te leren leven”, zegt overeenkomstige studieauteur Andy Davis, een onderzoekswetenschapper aan de Odum School of Ecology, in een persbericht. “Als ze je letterlijk in de weg staan, kan ik zien dat je een web naar beneden haalt en ze opzij beweegt, maar ze komen volgend jaar terug.”

“Zoals ik het zie, heeft overmatige wreedheid geen zin waar het niet nodig is,” voegt onderzoek coauteur Benjamin Frick, een undergraduate onderzoeker in de School of Ecology. “Je hebt mensen met zoutwater geweren die ze uit de bomen schieten en dat soort dingen, en dat is echt niet nodig.”

Joro Spin
Een rups zit gevangen in een spinnenweb van een Joro. (Credit: UGA / ingezonden foto)

Onderzoekers vergeleken de Jorospin met zijn nauw verwante spin, de gouden zijdespin. Voor het eerst aangekomen in de VS Zuidoost uit de tropen ongeveer 160 jaar geleden, de gouden zijdespin is beperkt gebleven om de SE regio als gevolg van zijn kwetsbaarheid voor kou.

Tot nu toe waren wetenschappers er niet zeker van of Joros even slecht geschikt was om koud weer te verdragen. In het nastreven van een aantal antwoorden analyseerde het onderzoeksteam gegevens van iNaturalist om waarnemingen van spinnen in Georgia te volgen van het afgelopen jaar. iNaturalist is een gezamenlijk project van de California Academy of Sciences en National Geographic Society gericht op het creëren van een accurate database van de locaties waar verschillende soorten in het wild leven. Er werden ook aanvullende tests uitgevoerd om de koude tolerantie van de Joro te meten. Meer specifiek, onderzoekers volgden Joros ‘ metabole, hart, en overlevingskansen tijdens een korte blootstellingsperiode aan koud weer.

Al met al, de analyse bleek dat Joro spinnen eigenlijk heel anders zijn dan Gouden Zijde spinachtigen. De Joro kan overleven in kouder weer. Deze spinnen hebben ongeveer het dubbele van de stofwisseling als hun familieleden, een 77 procent hogere hartslag, en zijn in staat om een korte bevriezing te overleven die zeker de meeste van hun neven zou doden. Dus, de Joro lijkt meer dan in staat te verspreiden buiten het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Bovendien is de Joro wijdverspreid in zijn geboorteland Japan, die toevallig een klimaat vrij vergelijkbaar met de VS, en ongeveer dezelfde breedtegraad. “Als je daar alleen maar naar kijkt, lijkt het erop dat de Joros hier waarschijnlijk het grootste deel van de oostkust kunnen overleven, wat behoorlijk ontnuchterend is”, legt Davis uit.

Joro spinnenweb
Zonlicht stroomt door de uitgebreide webben gemaakt door Joro spinnen. (Credit: UGA / ingezonden foto)

Joros zijn ook bekend om te nemen in “ballonvaren,” wat betekent dat het gebruik van hun zijde om ze te dragen over de wind naar nieuwe locaties. Ballonvaren is een grote reden waarom Joros nu overal in Georgia is. Wanneer er elk voorjaar nieuwe jongen verschijnen, ballonderen ze mee naar nieuwe locaties. Dat gezegd hebbende, mensen spelen ook een rol.

“Het potentieel voor deze spinnen om te worden verspreid door de bewegingen van mensen is zeer hoog,” Frick voegt eraan toe. “Anekdotisch, vlak voordat we deze studie publiceerden, kregen we een rapport van een grad student aan UGA die per ongeluk een van deze naar Oklahoma had vervoerd.”

Joro ‘ s pad naar Amerika

Hoe kwam de Joro eigenlijk in de Verenigde Staten terecht? De auteurs van de studie zijn het erover eens dat de spinnen waarschijnlijk geïmmigreerd zijn via zeecontainers. Op dezelfde manier is het net zo waarschijnlijk dat Joros elders op de planeet nieuwe grenzen bereikt door op te bergen in een andere scheepscontainer of een stuk bagage.

Uiteindelijk, hoewel, studie auteurs herhalen dat de Joro spin is een overlast, geen legitieme bedreiging voor mensen of huisdieren. Een Jorospin bijt alleen als hij absoluut in het nauw gedreven is, en hun tanden breken meestal de menselijke huid niet.

“Er is echt geen reden om actief rond te gaan knijpen”, besluit Frick. “Mensen liggen aan de basis van hun invasie. Geef de Joro Spin niet de schuld.”

De studie is gepubliceerd in Fysiologische Entomologie.

Add Comment