Meer contact met de natuur kan angst voor spinnen en slangen genezen

PÉCS, Hongarije — Angst voor spinnen (arachnofobie) en slangen (ophidiofobie) behoren tot de meest voorkomende fobieën. Veel volgroeide volwassenen zijn doodsbang als ze een spin op de muur zien, maar interessant nieuw Europees onderzoek suggereert dat de beste manier om dergelijke angsten te overwinnen is om beter vertrouwd te raken met de natuur.

Na meer dan duizend mensen te hebben onderzocht, ontdekten onderzoekers dat degenen die zich verbonden voelen met de natuur minder slangen-en spinnenfobieën hadden. Verder toonden mensen met een sterke band met de natuur en geen angst voor spinnen en slangen vaak een sterk verlangen om tijd door te brengen in de natuur en een motivatie om het te beschermen.

slangenfobie natuur
Een groene boompython (Morelia viridis). (Credit: Carlos M. Coel.)

“Analyse van onze gegevens liet een duidelijk beeld zien: hoe meer je van de natuur houdt en er deel van voelt, hoe minder je het risico loopt om een slang-of spinnenfobie te ontwikkelen, een angststoornis die je levenskwaliteit aanzienlijk kan verlagen,” zegt onderzoek coauteur Dr.Jakub Polák van de Charles University, Tsjechië, in een media-release.

Bidirectionele relatie tussen fobieën en de natuur

Met name het verband tussen de waargenomen verbondenheid met de natuur en dergelijke angsten lijkt beide kanten op te werken.

“Een verbinding met de natuur kan ertoe leiden dat mensen minder angst ervaren voor slangen en spinnen. Het is echter ook mogelijk dat mensen met minder angst voor slangen en spinnen daardoor meer geïnteresseerd zijn in de natuur en zich sterker verbonden voelen met de natuurlijke omgeving,” voegt coauteur Dr.Coelho van de Universiteit van Porto, Portugal, toe.

Onderzoekers merkten op dat oudere volwassenen en mensen die in minder stedelijke gebieden wonen minder bang waren voor zowel spinnen als slangen. Dit werk biedt nog een andere reden om meer tijd door te brengen rond wat groen en wilde dieren. De uitgebreide voordelen van tijd doorbrengen in de natuur, zoals verbeterde stemming, betere gezondheid en minder stress, zijn goed gedocumenteerd.

“Verbondenheid met de natuur, kan een breed scala aan positieve effecten hebben. In onze studie vinden we dat het de ontwikkeling van dierlijke fobieën kan voorkomen of zou kunnen helpen omgaan met dergelijke angst als ze al bestaan. Het is ook aangetoond dat het verbonden zijn met de natuur voordelen voor de gezondheid met zich meebrengt en kan leiden tot meer kennis en een positievere houding ten opzichte van dieren, samen met een grotere verantwoordelijkheid voor het milieu”, legt studiecoauteur Dr.András Norbert Zsido, aan de Universiteit van Pécs, Hongarije, uit.

Waarom zijn slangen en spinnen fobieën zo vaak?

Waarom zijn arachnofobie en ophidiofobie zo algemeen? Onderzoekers verklaren dat deze fobieën terug te voeren zijn op onze evolutionaire drang om te overleven. Veel slangen en spinnen zijn giftig en vormen een echte bedreiging voor de mens. Dit gold vooral voor vroege mensen die in veel ruigere omstandigheden leefden. Snel vooruit naar de moderne tijd, echter, en deze fobieën zijn meer een belemmering dan een hulp. Veel mensen klagen dat hun angsten voor spinnen of slangen hun dagelijks leven verstoren.

spinnen fobie natuur
Een neonspin (Birupes simoroxigorum). (Credit: inatrualis.org Bob Zakaria.)

Elke deelnemer ‘ s waargenomen verbinding met de natuur werd gemeten in overeenstemming met de Natuur Relatedness Schaal. Enquãates vroegen deelnemers om het eens of oneens met verschillende verklaringen met betrekking tot de natuur. Deze omvatten vragen over behoud, gevoelens van verbondenheid met de natuur, en zich comfortabel voelen tijdens het buitenleven in de wildernis.

Onderzoekers gescreend op spinnen en slangen angsten door het hebben van studie vrijwilligers invullen van verschillende enquãates. Vragen omvatten flauwvallen of vermijdingsgedrag in reactie op slangen en spinnen. Vervolgens werd elke persoon foto ‘s getoond van echte slangen en spinnen en beoordeelde de foto’ s volgens drie schalen: zijn de foto ‘ s aangenaam of onaangenaam? Waren ze kalm of opgewonden door de beelden? Voelden ze zich dominant of gedomineerd door de dieren op de foto ‘ s?

Dit onderzoek was correlationeel, zodat ze niet de exacte aard van de relatie tussen de verbinding met de natuur en dierlijke fobieën vast te stellen.

“Dit was een cross-sectionele studie, dus we waren niet in staat om mogelijke effecten van natuurverwantschap op angsten in de tijd te meten. Of pro-milieu-educatie en meer tijd doorgebracht in natuurlijke omgevingen op betrouwbare wijze angsten kunnen verminderen is nog steeds een open vraag.”Dr. Zsido merkt op.

Kan tijd in de natuur andere fobieën voorkomen?

Een vraag over de geest van onderzoekers: verlaagt een sterke verbinding met de natuur iemands kansen op het ontwikkelen van andere dierlijke fobieën?

“Ik zou graag willen zien of dezelfde associatie tussen verbondenheid met de natuur en dierlijke angsten gevonden zou worden in andere landen met een andere cultuur, verschillende niveaus van verstedelijking, en potentieel verschillende attitudes ten opzichte van dieren. We veronderstellen dat angst voor slangen en spinnen universeel is over de hele wereld, maar is de beschermende rol van natuurverbondenheid ook universeel? Dat zou toekomstig onderzoek waard zijn”, voegt Dr. Polák toe.

“Ik zou graag willen weten waarom sommige mensen nooit hun angsten lijken achter te laten, zelfs als ze veel ervaring hebben met het object dat het gevoel oproept. Is dit te wijten aan de aard van de stimuli zelf, of misschien aan individuele verschillen?”Dr.Coelho concludeert.

De studie is beschikbaar om te lezen in Mens en natuur.

Add Comment