Wetenschappers onthullen nieuwe bevindingen over de laatste dag dat de dinosaurussen zwierven aarde

UPPSALA, Zweden — Nieuw onderzoek toont aan dat één bepaalde lente in Europa honderden miljoenen jaren geleden het einde betekende voor dinosaurussen. Een team van Europese wetenschappers heeft geconcludeerd dat de asteroïde die de meeste dinosaurussen doodde de aarde raakte tijdens de lente.

Het onderzoeksteam analyseerde dunne delen van botten van vissen die minder dan een uur na de inslag stierven. Ze gebruikten hoge-resolutie synchrotron X-ray scans en koolstof isotoop records om deze conclusie te bereiken.

Om de tijd van uitsterven te bestuderen, reisde een internationaal team van wetenschappers naar North Dakota om fossielen te bestuderen. De Tanis plaats in North Dakota bevat gefossiliseerde paddlefishes en steuren vermoedelijk slachtoffers van de Barnsteen hanger zilveren oogje dat doodde de dinosaurussen.

Laatste dag van dinosaurussen-Seiche Golf stijgende in de Tanis rivier
Artistieke reconstructie van de Seiche-golf die de Tanis-rivier in stroomt, met vissen en alles op zijn pad (dinosaurussen, bomen), terwijl impact-sferules uit de lucht naar beneden regenen. Sommige dinosaurussen proberen nog steeds weg te komen, maar we weten dat ze niet ver zullen komen. Mieren proberen terug te komen in hun nest als de enkel bloeiende dianthus op de voorgrond worden al beïnvloed door de impact sferules. (Met Dank Aan: Joschua Knüppe)

Toen die asteroïde de aarde raakte, “wiegde” de continentale plaat. Dit resulteerde in enorme staande golven over de hele planeet. Binnen een uur na contact leidden die golven tot de ‘mobilisatie’ van gigantische hoeveelheden sediment die de vissen levend begraven. Op het land regende de asteroïde spherules uit de lucht.

Bewaard gebleven visfossielen geven aan wanneer dinosaurussen uitstierven

De prehistorische visfossielen in dit gebied van North Dakota zijn perfect bewaard gebleven. Hun botten vertoonden vrijwel geen tekenen van geochemische verandering. Wanneer geplaatst onder een Synchrotron X-ray, zachte weefsels van honderden miljoenen jaren geleden bleef.

“Deze botten registreerden seizoensgebonden groei zoals bomen dat doen”, zegt Sophie Sanchez van de Universiteit van Uppsala en het ESRF in een persbericht. “De opgehaalde groeiringen hebben niet alleen de levensgeschiedenis van de vissen vastgelegd, maar ook de laatste krijt-seizoensgebondenheid en daarmee het seizoen waarin de catastrofale uitsterving plaatsvond”, voegt senior studieauteur Jeroen Van der Lubbe van de VU in Amsterdam toe.

De verdeling, vormen en maten van de botcellen, die fluctueren met de seizoenen, leverden meer bewijs. “Bij alle bestudeerde vissen kunnen de dichtheid en volumes van botcellen over meerdere jaren worden getraceerd. Deze waren in opkomst, maar hadden nog geen hoogtepunt bereikt in het jaar van overlijden”, vertelt Dennis Voeten van de Universiteit van Uppsala.

Een paddlefish fossiel onderging een stabiele koolstofisotoop analyse om zijn jaarlijkse voedselpatronen te bepalen. Belangrijk, paddlefish houden van het eten van zoöplankton. Zoöplankton komt het meest voor in de lente en zomer.

dinosaurus asteroïde lente
Melanie tijdens het opgraven van een paddlefish in de Tanis afzetting. (Credit: Jackson Leibach)

“Deze tijdelijke toename van ingenomen zoöplankton verrijkt het skelet van zijn roofdier met de zwaardere 13C koolstofisotoop ten opzichte van de aansteker 12C koolstofisotoop”, legt Suzan Verdegaal-Warmerdam van de VU uit. “Het koolstofisotoopsignaal in het groeirecord van deze ongelukkige paddlefish bevestigt dat het voedingsseizoen nog niet was geklommen–de dood kwam in het voorjaar”, zegt hoofdauteur Melanie During van de Universiteit van Uppsala en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bevindingen verklaren waarom sommige soorten overleefden en andere niet

Wanneer Chicxulub onze planeet raakte, het veroorzaakte het uitsterven van alle niet-vogel dinosaurussen, pterosaurussen, ammonieten, en de meeste mariene reptielen. Echter, zoogdieren, vogels, krokodillen en schildpadden overleefden allemaal. De nieuwe studie helpt verklaren waarom bepaalde levensvormen zijn verdwenen en waarom anderen leven.

Zuidelijk halfrond herfst vindt plaats tijdens de lente in het noordelijk halfrond. Daarom zeggen onderzoekers dat winterbereidingen beschermde organismen kunnen hebben die op het zuidelijk halfrond leven.

“Deze cruciale bevinding zal helpen om te ontdekken waarom de meeste van de dinosaurussen uitgestorven terwijl vogels en vroege zoogdieren erin geslaagd om uitsterven te ontwijken,” tijdens concludeert.

De onderzoekers publiceerden de studie in Natuur.

Add Comment