Tekensoorten uit Afrika kunnen jarenlang zonder voedsel overleven, leven 3 decennia!

BINGHAMTON, N. Y. — Een tekensoort uit Afrika verandert wat wetenschappers weten over deze bloedzuigende parasieten. Een nieuwe studie toont aan dat de Oost-Afrikaanse soort bijna tien jaar kan overleven zonder zich te voeden en een levensduur van 27 jaar heeft.

De verrassende bevindingen komen van Julian Shepherd, een universitair hoofddocent biologische wetenschappen aan de Binghamton University, die een verzameling van Argas brumpti teken terug in 1976. Ondanks het feit dat de voedselbronnen voor de beestjes een paar jaar later opraken, ontdekte Shepherd dat de teken konden overleven en zich zelfs ongeslachtelijk konden voortplanten nadat de mannetjes waren uitgestorven! In feite zijn de nakomelingen van de originele teken nog steeds in leven en reproduceren vandaag-meer dan 45 jaar later!

De Argas brumpti is niet hetzelfde als de gewone tekensoort die je in de zomermaanden in heel Amerika zult zien. Deze rassen hebben een harde plaat in hun huid, terwijl de Argas brumpti heeft een zachte en leerachtige huid. De Afrikaanse variëteit zwelt ook minder op, Eet sneller en voedt zich vaker met bloed dan andere teken.

“Ik ben altijd geboeid door de aanpassingen van organismen aan hun omgeving – in dit geval een droge omgeving met vrijwel geen toegang tot water voor lange perioden en een levensstijl die moet wachten op zeer lange intervallen van geen voedsel tussen ontmoetingen met gastheerdieren,” Shepherd zegt in een release van de universiteit.

Teken kunnen 8 jaar leven zonder bloed

Shepherd ontving oorspronkelijk zes volwassen vrouwelijke teken, vier mannetjes en drie kleine nimfen. Tot 1984 voedden de beruchte bloedzuigers in het lab van de onderzoeker met konijnen, muizen en ratten, maar Shepherd stopte uiteindelijk met het gebruik van proefdieren — waardoor ze de voedselbron van de teken wegnamen.

Ondanks het gebrek aan bloed overleefden de teken nog vier jaar zonder zich te voeden. Op dat moment stierven alle mannetjes, waardoor de vrouwtjes zonder voedsel of een voortplantingspartner verder konden gaan. Shepherd vond dat de vrouwelijke teken bleven overleven voor nog eens vier jaar zonder voedsel!

Dus, acht jaar na het verwijderen van de voedselbron van de teken, introduceerde de onderzoeker de parasieten opnieuw in het bloed. Dit leidde tot nog een andere ontdekking en verrassende eigenschap van de Argas brumpti. Het blijkt dat ten minste één van de vrouwelijke teken in staat was eieren te leggen en zich ongeslachtelijk voort te planten — dat wil zeggen zonder partner. De auteur van de studie zegt dat het schepsel in staat was om sperma op te slaan over die lange periode zonder mannetjes rond — een nieuw record voor elke teken soort.

Die partij eieren bevatte zowel mannelijke als vrouwelijke teken, die nog in leven zijn in 2022! Uit de studie bleek ook dat de Argas brumpti is ook in staat om water en energie te besparen gedurende lange periodes zonder vitale hulpbronnen.

“Onderzoek naar hoe organismen dergelijke uitdagingen aankunnen, kan inzicht verschaffen in hoe andere organismen, waaronder wij, soortgelijke uitdagingen kunnen aanpakken”, legt Shepherd uit.

Shepherd neemt nu afscheid van zijn collectie. Deze langlevende teken zijn op weg naar een team in Zuid-Afrika voor verder onderzoek.

“Ik heb meer ideeën voor het werken met teken, maar ik concentreer me nu op een aparte lijn van onderzoek werken met motten op de fysiologie van sperma,” Shepherd concludeert. “Ik was erg blij dat de Zuid-Afrikaanse onderzoekers de teken konden gebruiken.”

Shepherd ‘ s bevindingen zijn gepubliceerd in de Tijdschrift voor medische Entomologie.

Add Comment