Het bezitten van een huisdier kan mentale achteruitgang bij oudere volwassenen vertragen

MINNEAPOLIS, Minn. — Kan uw huisdier helpen voorkomen dat het begin van dementie? Een nieuwe studie blijkt dat het hebben van een harige vriend in je leven voor meer dan vijf jaar kan vertragen cognitieve achteruitgang bij oudere volwassenen.

Een team aan de Universiteit van Michigan bestudeerde meer dan 1300 mensen met een gemiddelde leeftijd van 65 en vond dat het langetermijneigendom van huisdieren hielp om veroudering in de hersenen te vertragen. Bovendien, deze voordelen waren groter Voor Zwarte huisdier ouders, mensen met een universitaire opleiding, en mannen.

De auteurs van de studie zijn van plan om dit vooronderzoek te presenteren op de 74e jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology in April.

“Eerdere studies hebben gesuggereerd dat de band tussen mens en dier gezondheidsvoordelen kan hebben, zoals het verlagen van de bloeddruk en stress,” zegt studieauteur Dr.Tiffany Braley van het University of Michigan Medical Center in een media-release. “Onze resultaten suggereren huisdier eigendom kan ook beschermend zijn tegen cognitieve achteruitgang.”

Huisdieren kunnen helpen stress te verlichten

Alle deelnemers hadden normale cognitieve vaardigheden aan het begin van de zesjarige studie. Onderzoekers gebruikten gegevens uit de Health and Retirement Study om te kijken naar 1.369 mensen. Meer dan de helft (53%) was eigenaar van huisdieren en 32% was eigenaar van een huisdier op lange termijn (personen met huisdieren voor vijf jaar of meer).

Onderzoekers merken op dat 88 procent blank, zeven procent zwart, twee procent Spaans, en drie procent waren een andere etniciteit of ras. Het team gebruikte cognitieve tests om een samengestelde cognitieve score voor elke persoon te ontwikkelen, variërend van 0 tot 27. De samengestelde score omvatte gemeenschappelijke tests van aftrekken, tellen, en woordherinnering.

Onderzoekers vergeleken vervolgens de samengestelde cognitieve scores van elke deelnemer met hun jaren van huisdier eigendom en cognitieve functie. In de loop van de zes jaar, cognitieve scores gedaald in een langzamer tempo onder eigenaren van gezelschapsdieren, met het verschil het sterkst onder de lange termijn eigenaren van gezelschapsdieren.

Rekening houdend met andere factoren die de cognitieve functie kunnen beïnvloeden, toonde de studie aan dat eigenaren van gezelschapsdieren op lange termijn gemiddeld een cognitieve samengestelde score hadden die zes jaar later 1,2 punten hoger was dan eigenaars zonder huisdier. Dr. Braley zegt dat er meer onderzoek nodig is om de mogelijke redenen voor deze associaties verder te onderzoeken.

“Omdat stress de cognitieve functie negatief kan beïnvloeden, kunnen de potentiële stressbufferende effecten van het bezit van huisdieren een plausibele reden zijn voor onze bevindingen”, besluit Braley.

“Een gezelschapsdier kan ook de fysieke activiteit verhogen, wat de cognitieve gezondheid ten goede kan komen. Dat gezegd hebbende, is meer onderzoek nodig om onze resultaten te bevestigen en onderliggende mechanismen voor deze associatie te identificeren.”

De studie gaf niet aan welke soorten huisdieren de deelnemers bezaten, of welke dieren de beste kunnen zijn om de achteruitgang van de hersenen te voorkomen.

South West News Service schrijver Jim Leffman droeg bij aan dit rapport.

Add Comment